Cota 1.500 – cota gunoaielor

Cearta pe gunoaie la Sinaia. Voluntarii ecologisti care au adunat 900 de saci de deseuri din groapa de gunoi improvizata la cota 1.500, aflata pe marginea drumului spre cota 2.000, acuza primaria orasului de dezinteres, in conditiile in care, in lipsa unui loc de depozitare conform pe raza localitatii, nu s-a preocupat sa gaseasca o solutie.gunoaie Sinaia

Perla a statiunilor montane din Muntii Bucegi, orasul Sinaia nu are oficial groapa de gunoi. De ani intregi, insa, deseurile orasului, dar si cele ale cabanelor din imprejurimi, fie turistice (cota 1.400, 1.500 si 2.000), ale jandarmilor montani sau ale salvamontistilor (cantonul Salvamont din zona), sunt duse la o groapa improvizata, aflata la cota 1.500, intr-o rapa de la marginea drumului spre Cota 2.000.

AMENAJATA AD-HOC PE LOCUL UNEI FOSTE CARIERE
Groapa a fost „amenajata” pe locul unei foste cariere. Astfel de gropi istorice, create de agentii economici din zone turistice de mare interes, sunt prezente in foarte multe locuri din tara. Agentii economici apeleaza la aceste practici pentru a reduce costurile de salubrizare, mai ales pe perioada crizei economice. La aceasta situatie se adauga lipsa de bun-simt a turistilor care lasa deseuri peste tot pe unde se duc. La fel de ingrijorator este si faptul ca, in cazul cotei 1.500, primaria nu are nici o obligatie in rezolvarea problemei, desi zona este printre cele mai vizitate din tara.

Inca din 2004, pentru inchiderea acestei gropi de gunoi improvizate au militat mai multe institutii, tonul fiind dat de Administratia Parcului National Bucegi. Motivul principal: groapa de gunoi afecteaza panza freatica. Recent, primaria a pus o bariera in acea zona, urmand ca, potrivit unui proiect pentru care se cauta finantare, locul sa fie acoperit cu pamant si ulterior plantate flori.

INITIATIVA ECOLOGISTA
Ecologistii de la Asociatia EcoAssist, care au mai intreprins actiuni de ecologizare si in alte zone protejate, ca Delta Dunarii, Piatra Craiului sau Retezat, au realizat un proiect de curatare a acestei gropi. Cantitatea de deseuri aflata in aceasta groapa a fost aproximata de ecologisti la doua tone, iar perioada necesara evacuarii deseurilor la aproximativ doua saptamani.

„Problema salubrizarii din Sinaia este foarte grava, dar, din pacate, se afla pe ultimul loc intre prioritatile autoritatilor. Si asta desi Romania poate fi penalizata cu pana la 200.000 euro pe zi pentru gropile de gunoi neecologice ramase deschise dupa incheierea termenului negociat cu Uniunea Europeana”, a declarat presedintele EcoAssist, Liana Buzea. In primele doua week-end-uri de lucru, voluntarii au scos aproximativ 900 de saci de gunoi, evacuand astfel trei sferturi din deseurile gropii respective.

„In ultimul week-end am strans peste 500 de saci cu deseuri, pe care le-am pus separat, respectiv ce se poate arde si ce se poate recicla. De exemplu, gunoaiele care pot fi co-incinerate au fost preluate de Ecovalor din Campulung, iar dozele de aluminiu, respectiv resturile de sticle, farfurii si pahare le-am stocat separat pentru a putea fi reciclate”, a spus Liana Buzea. Ecologista a explicat ca rapa in care au fost aruncate gunoaiele este foarte accidentata, iar accesul este ingreunat si de tufele si ierburile crescute printre copaci.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *