Cum „invie” oamenii inghetati

Unul dintre cele mai stranii fenomene inregistrate vreo-data de stiinta – trezirea la viata a oamenilor cazuti prada inghetului, uneori timp de ore sau chiar zile – si-a gasit, se pare, o explicatie. Descoperirea ar putea avea implicatii majore atat pentru conservarea organelor recoltate pentru transplant, cat si pentru proiectele legate de criogenia umana, scrie LiveScience.
oameni inghetati

Un studiu efectuat pe bacterii din drojdie si pe viermi de catre cercetatori de la Fred Hutchinson Cancer Resea-rch Center, din Seattle (SUA) a dus la concluzii surprinzatoare: desi organismele vii mor atunci cand sunt supuse timp indelungat la temperaturi foarte scazute, in cazul in care acestea sunt private de oxigen inainte de a ingheta sansele de supravietuire cresc foarte mult.

Secretul:lipsa oxigenului

„Am descoperit ca este posibila extinderea limitelor de supravietuire in conditii de frig extrem daca, in prealabil, organismul isi reduce consumul de oxigen”, a declarat cercetatorul Mark B. Roth.

„Hibernarea fortata”, in care organismul traieste, dar procesele biologice sunt practic oprite, implica suspendarea brusca a reactiilor chimice din celulele corpului din cauza lipsei de oxigen. La reintroducerea intr-un mediu cu temperaturi normale, alimentat cu oxigen, procesele biologice reincep exact din punctul in care au intrat in suspendare, ca un film oprit la un cadru.

In timpul studiului, 99% dintre viermi si bacterii au murit atunci cand au fost tinute timp de 24 de ore la o temperatura cu putin mai mare de 0 grade Celsius. In schimb, cand au fost private in prealabil de oxigen, 66% din bacterii si 97% din viermi au supravietuit. Cand au fost reintroduse intr-un mediu normal, organismele s-au trezit la viata, neafectate.

Acest fapt ar putea explica acele cazuri bizare ale oamenilor care s-au trezit la viata dupa ce au fost descoperiti inghetati si fara puls – deci, clinic vorbind, morti. Un exemplu este alpinistul japonez Mitsutaka Uchikoshi, care a supravietuit dupa ce a adormit in 2006, in zapada, unde a fost gasit dupa 23 de zile cu o temperatura a corpului de 22 de grade Celsius, mult sub cea normala, de 36,8 grade.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *