Deseurile britanice ajung in Africa

Tone de deseuri colectate din orasele britanice ajung ilegal in Africa, unde pun in pericol vietile celor care se vad nevoiti sa traiasca din valorificarea acestor gunoaie, arata o ancheta comuna a The Independent, Sky News si Greenpeace.
deseuri
“Este clar ca sistemul dupa care se colecteaza aparatura pe care britanicii o arunca nu merge asa cum ar trebui. Sub pretextul refolosirii, electronice care clar nu pot fi refolosite sunt pur si simplu aruncate in tarile in curs de dezvoltare”, a spus directorul Consiliului Industrial pentru Reciclarea de Echipamente Electrice, Claire Snow.

Potrivit presei britanice, in fiecare an, 10.000 de tone de televizoare aruncate si 23.000 de computere clasificate ca deseuri periculoase ies ilegal din Marea Britanie.

Cum functioneaza afacerea

Guvernul britanic colecteaza aceste deseuri, intr-un program oarecum asemanator cu “Marea debarasare” din Romania. Problema este insa la punctele de reciclare.

Aici, dealerii ofera aproximativ 3,5 euro pentru un televizor si 1,2 euro pentru un monitor de computer. Astfel, se creeaza concurenta statului, care nu va ajunge niciodata sa colecteze cantitatea de deseuri pe care si-o propune.

Un amanunt interesant este ca Marea Britanie este responsabila pentru 15% din deseurile electronice ale Europei.

Unde ajung gunoaiele

Jurnalistii de investigatie au descoperit ca un televizor aruncat in orasul englez Basingstoke a ajuns tocmai in Lagos, Nigeria. Totusi, legea spune clar ca deseurile care nu pot fi refolosite sunt interzise exportului in tarile sarace, in curs de dezvoltare.

O alta destinatie pentru aceste deseuri este Ghana. In acest state africane, tinerii isi risca viata, dar isi si castiga existenta din vanzarea de piese recuperate din aceste deseuri.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente