Delfinii „romani”, salvati de Uniunea Europeana

0
859

Ecologistii au reusit sa convinga UE sa sustina un proiect de salvare a delfinilor. Proiectul lansat de organizatia Mare Nostrum are o valoare de 400.000 euro, finantare pe care Uniunea Europeana o acopera in proportie de 80%.
delfini
Noua campanie de protejare a mamiferelor marine se va derula, in premiera, in nordul Dobrogei, in zona adiacenta Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”. Pana acum, proiectele ecologiste s-au derulat pe plajele litorale.

„Vrem sa mergem acolo unde informatia ajunge mai greu, sa vorbim cu pescarii din mediul rural, din satul Vadu si din celelalte localitati din apropierea Deltei”, a mai spus reprezentantul Mare Nostrum.

Pe langa campania de constientizare, va continua proiectul de monitorizare si de montare a unor dispozitive acustice pe plase pescaresti de indepartare a delfinilor, limitandu-se astfel capturile accidentale.

Zeci de delfini mor anual

Proiectul va fi depus, la sfarsitul acestei luni, la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati, urmand ca dupa 30 aprilie proiectul sa fie evaluat de Ministerul Mediului, care trebuie sa participe cu 20% din valoarea acestuia.

Anual, zeci de delfini mor in plasele pescaresti. Majoritatea sunt exemplare tinere, cu o stare de sanatate foarte buna, fapt care exclude decesul in urma unor lupte intre clanuri.

Razvan Popescu Mirceni, directorul Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin „Oceanic Club”, ne-a spus ca 95% din delfinii morti sunt exemplare tinere, cu o stare de sanatate foarte buna, foarte bine hraniti. Specialistii au tras concluzia, in urma unor analize de laborator, ca singura cauza de deces a delfinilor a fost prinderea lor in plasele pescarilor.

Cei mai multi delfini au fost capturati in setci, ohane si doar in proportie de 2 – 3% in alte tipuri de plase. „Este o dovada foarte clara a faptului ca in Marea Neagra se pescuieste cu unelte interzise: cu setci, ohane, care sunt ilegale”, precizeaza Razvan Popescu Mirceni.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.