Agricultorii incearca sa gaseasca solutii pentru combaterea dezastrelor din zona Baraganului de Nord. Specialisti si cercetatori din agricultura si-au dat intalnire la Braila pentru a dezbate modificarile ce au aparut in mediul climatic si efectele acestora asupra agriculturii.
Dezechilibrele climatice din ultima perioada au fost principala tema dezbatuta in cadrul unei sesiuni stiintifice la Facultatea de Inginerie.
Directorul Statiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricola Braila (SCDA), dr. ing. Marcel Bularda a vorbit despre problemele determinate de contextul politic, social si economic.
„In viitor, vor avea succes doar cei care promoveaza noul, calitatea si eficienta. SCDA trebuie sa gandeasca modalitati de adaptare a modului de a lucra in producerea de samanta, in concordanta cu noile conditii existente”, a spus Bularda.
„Modificari actuale ale climatului si cerinte ce se impun in gestionarea mediului si in activitatea agricola” a fost prezentata de secretarul stiintific al SCDA Braila, dr. ing. Ioan Visinescu.
El a tras un semnal de alarma „privind modificarile climatice din intreaga lume: micsorarea calotei glaciare, inundatii de proportie in unele zone, precum si accentuarea efectelor de seceta si desertificare, care vor avea loc in perimetrul judetului nostru”.
IMB, solutie de revenire
SCDA Braila a lansat si ideea ca incinta Insula Mare a Brailei sa fie considerata solutia antiseceta, in contradictie cu varianta de inundare voita a incintei, in contextul realizarii culoarului verde al Dunarii.
Specialistii apreciaza ca in viitorul apropiat este posibil ca suprafete importante din zona noastra sa fie afectate de seceta si desertificare si sa fie scoase din circuitul agricol.
De asemenea, SCDA Braila a spus ca amenajarile orezicole existente sau in curs de infiintare trebuie sa fie considerate solutii antiseceta intrucat orezul reprezinta o cultura sigura, care reactioneaza pozitiv la conditiile climatice caracteristice zonelor secetoase.
Mai multe manifestari stiintifice
Conferentiarul universitar Adrian Goanta, decanului Facultatii de Inginerie, a mentionat ca ar trebui ca si in viitor sa se organizeze astfel de manifestari stiintifice, in care statiunile de cercetare – dezvoltare sa colaboreze cu invatamantul universitar si cu firmele private din tara si din strainatate.
Sursa: Adevarul