Dezbaterea europeana cu privire la pachetul de legi „Clima si Energie”

E timpul luarii unor masuri importante

Schimbarea climatica este azi recunoscuta ca fiind cea mai mare provocare a secolului 21 cu care se confrunta umanitatea. Daca nu se vor lua masuri de combatere, schimbarea climatica poate sa afecteze in mod serios economiile, societatile si ecosistemele din intreaga lume si mai ales din tarile dezvoltate. Schimbarea climatica nu se limiteaza la granitele unei tari, de aceea e nevoie sa se actioneze la nivel international. In acest sens, in anul 1992 la Summit-ul de la Rio de Janeiro, comunitatea internationala a adoptat Conventia Cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbarea Climatica (UNFCC). In decembrie 1997 guvernantii au mai facut un pas important si au adoptat un portocol al Conventiei, Protocolul de la Kyoto, care include obiective obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru tarile dezvoltate, pentru perioada 2008-2012.

Anul 2007 a adus noi date ale problemei, prin publicarea celui de-al 4-lea raport de evaluare al Grupului Interguvernamental de Experti in Schimbarea Climatica (GIEC). Acest raport aduce un semnal clar cu privile la faptul ca schimbarea climatica este reala si se accelereaza, ca aceasta este cauzata de cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera datorate activitatilor umane si ca poate avea impacturi severe asupra societatilor si mediului. Sub aceasta noua lumina toate partile semnatare ale UNFCC au cazut de acord sa mareasca eforturile de combatere a schimbarii climatice si au adoptat o serie de decizii cu ocazia Conferintei pe tema schimbarii climatice din decembrie 2007 de la Bali. Partile au decis de asemenea sa lanseze negocierile formale pentru un acord de colaborare pe termen lung si s-a stabili ca aceste negocieri sa fie finalizate la sfarsitul anul 2009 in cadrul Conferintei Partilor de la Copenhaga. Scopul este ca acest acord international sa intre in vigoare nu mai tarziu de 2012, cand expira prima perioada de angajamente ale Protocolului de la Kyoto.

Astfel, in ianuarie 2008, Comisia Europeana a prezentat o propunere de directive revizuite ale pachetului legislativ „Clima si Energie”, menite sa aduca schimbari ale acestui pachet pentru perioada ulterioara anului 2012. Comisia a propus UE sa reduca emisiile interne de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020, comparativ cu nivelul de emisii al anului 1990 si cu 30% in cazul in care si alte state industrializate se angajeaza sa realizeze eforturi comparabile de reducere a emisiilor in parlamentul europeancadrul unui acord international.

Propunenerea prevede totusi si faptul ca o mare parte a acestor reduceri poate fi realizata cumparand credite de CO2 in cadrul unor proiecte care vizeaza sa reduca emisiile in tari in curs de dezvoltare. Daca tinem cont de aceste credite de CO2 cumparate de la tari non-europene, reducerile solicitate Europei sunt net inferioare propunerii de 20% a Comisiei. Chiar si propunerea care vizeaza o reducere a emisiilor europene de 30% nu reprezinta in realitate decat in jur de 22%.

Daca alte tari dezvoltate ar trebui sa urmeze acest exemplu, ar fi imposibil sa se poata atinge reducerile necesare la nivel mondial. Aceasta propunere nu este in concordanta cu angajamentele luate de membrii de decizie europeni in vederea mentinerii incalzirii climatice sub pragul critic de 2°C, sugerat de GIEC pentru a limita efectele periculoase ale schimbarii climatice.

Pentru a avea o sansa de a mentine incalzirea climatica sub pragul de 2°C, tarile dezvoltate trebuie sa-si reduca emisiile de cel putin 30% pana in 2020, iar tarile in curs de dezvoltare trebuie de asemenea sa ia masuri de reducere a emisiilor lor.

Avand in vedere ca emisiile care stau la originea schimbarii climatice au fost produse de tarile dezvoltate, Europa trebuie sa dea dovada de leadership si sa ajute tarile in curs de dezvoltare, oferindu-le resurse suplimentare in vederea reducerii emisiilor.

Propunerea Comisiei isi face acum drum in procesul de decizie al UE. In urma votului lipsit de ambitie al Parlamentului European le revine guvernantilor europeni sa castige aceasta dezbatere pentru ca Europa sa dea exemplul in lupta contra schimbarilor climatice in cursul negocierilor internationale de la Poznan si Copenhaga. Pentru ca UE sa isi pastreze pozitia de lider in cadrul negocierilor internationale, este crucial ca aceste pachet de masuri sa fie robust si acceptat inainte de conferinta decisiva de la Copenhaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *