Dezvaluiri: Groapa ecologica de la Galati „moare” in doar sapte ani

Din toamna, galatenii vor trebui sa isi arunce gunoiul in pubele speciale, care vor fi amplasate in fata fiecarei scari de bloc. Autoritatile locale promit ca Galatiul va avea pana la sfarsitul acestui un nou sistem de gestionare a deseurilor in valoare de 23 milioane de euro.groapa ecologica

Problema este ca durata de viata a gropii de gunoi a fost calculata la numai sase-sapte ani, ceea ce inseamna ca municipalitatea se va specializa pe facut gropi ecologice.

„Initial, durata de viata a fost calculata la cinci ani. Cu ajutorului unui sistem de gestionare a deseurilor se va reduce din volumul deseurilor depozitate in noua celula, iar groapa de gunoi ar exista maxim sase-sapte ani.

Durata de viata a unei gropi de gunoi depinde de spatiul avut la dispozitie si nu de banii luati prin grantul de finantare”, ne-a explicat viceprimarul Mircea Razvan Cristea.

„Municipalitatea va gasi solutii noi de gestionare a deseurilor avand in vedere faptul ca spatiul ramas dupa inchiderea depozitului neconform si a celulei noi este limitat”, a spus Mircea Ostache, seful Unitatii de Implementare a proiectului ISPA -deseuri.

Conform aceleiasi surse, una din solutii este accesarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene prin Programul Operational Sectorial Mediu, prin finantarea unui sistem de management integrat al deseurilor in judetului Galati.

„In acest mod se va rezolva problema colectarii deseurilor din comune si problema unui depozit judetean”, a explicat Mircea Ostache.

In ceea ce priveste stadiul lucrarilor, Mircea Ostache sustine ca nu sunt intarzieri majore: „Conform contractului, lucrarile trebuie terminate pana la data de 1 septembrie 2010, insa vremea nefavorabila a condus la unele intarzieri.

Noi credem ca pana la 31 decembrie va fi finalizata. Statia de sortare este gata, celula va fi gata, echipamentele vor veni, deci nu ne va opri nimic sa dam drumul la treaba”.

In august, licitatie

Licitatia pentru opt autovehicule si 1631 containere va avea loc in data de 16 august 2010. „In septembrie-octombrie vom face o campanie de informare a publicului, vom imparti pliane, vom avea intalniri cu asociatiile de locatari”, a mai spus Mircea Ostache.

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finantare nerambusabila si 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeana de Investitii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *