Documentarele „Copiii uraniului” si „Drumul pasarilor” la Cinema Victoria din Cluj

Uraniu

In cadrul seriei „Documentarul de miercuri”, Cinema Victoria prezinta in aceasta seara, cu incepere de la ora 20.00, doua proiectii romanesti: „Copiii uraniului” si „Drumul pasarilor”. „Copiii uraniului” este un documentar realizat in 2009 de Iulian Ghervas si Adina Popescu si produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Televiziunii Romane.

Filmul a castigat premiul „Cea mai buna cercetare intr-un film romanesc” la Festivalul international de film documentar Astra, Sibiu, 2009, si EcoTIFF in cadrul Transilvania International Film Festival (TIFF), in 2010. Documentarul spune povestea asezarii miniere Baita Plai din judetul Bihor, ridicata in anii ’50, dupa ce rusii au descoperit un bogat zacamant uranifer. Exploatarea minereului a inceput rapid, pentru a sprijini programul nuclear militar sovietic. In prezent, exploatarea este inchisa, iar asezarea mai este locuita doar de aproximativ 90 de oameni. Printr-o hotarare de Guvern, galeriile fostei mine de uraniu au fost transformate in Depozitul national pentru deseuri radioactive.

Cel de-al doilea documentar, „Drumul pasarilor” a fost realizat tot in 2009 de Klara Trencsenyi si Vlad Naumescu, fiind produs de Libra Film. Documentarul reflecta viata oamenilor din Periprava, Delta Dunarii, loc unde traditiile se pierd odata cu moartea batranilor. Comunitatea de lipoveni, credinciosi de rit vechi, a ramas fara preot. Filmul urmareste trei ani din viata acestei comunitati, unde schimbarile recente si modernizarea dezvaluie ce fragila si vulnerabila este o societate traditionala.

Pretul unui bilet la aceste filme este de 8 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, studenti si pensionari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente