Ecologie la Radauti Seminar cu tema „Biomasa – Energie verde”

Cocheta sala de conferinte de la ” THE GERALD”S HOTEL” a gazduit ieri dimineata un seminar cu tema „Biomasa – Energie verde”, seminar care a reunit specialisti din domeniu, oameni de afaceri, invitati din administratia judeteana si locala, politicieni, dar si pe directorul general de la Schweighofer Holzindustrie, Gerald Schweighofer, unul dintre marii investitori din noua zona industriala a municipiului Radauti.

Dupa salutul adresat invitatilor de catre directorul de la Schweighofer Holzindustrie SRL, Nechifor Tofan, consilierul local radautean Petru Carcalete a prezentat cateva consideratii despre energia verde si experientele locale. Acesta a facut o prezentare generala a energiilor verzi, regenerabile, si a mentionat ca la nivelul tarii noastre volumul de biomasa este exprimat in proportie de 63 la suta de catre deseurile agricole, 22 de procente de lemnul de foc si deseurile menajere si alte reziduuri cu 15%.
Expunerea directorului Institutului de Cercetari Silvice Campulung Moldovenesc, Ionel Popa, a avut ca tema resursele de biomasa intre potential si utilizare.
Popa a mentionat ca, potrivit Cartii Albe a energiei regenerabile a UE, aceasta va ajunge in anul 2010 la 12 la suta din consumul de energie primara, fata de 6 procente, cat reprezenta la nivelul anului 1976, si ca energiei electrice produsa din biomasa ii revin numai doua procente.

– Energie ieftina si ecologica

De departe, momentul care a captat cel mai puternic atentia celor peste o suta de participanti la seminar a fost reprezentat de tema „Energie din biomasa. O sansa pentru Romania”, tema sustinuta de Gerald Schweighofer.
Investitorul austriac a aratat ca peletii reprezinta cea mai ieftina sursa de energie obtinuta din materiale regenerabile, in conditiile in care acestia sunt, la kwh, cu 14% mai ieftini decat gazul. Schweighofer a spus ca productia de peleti preconizata pentru anul 2008 (70000 de tone) este suficienta pentru necesarul anual a 15000 pana la 20000 de consumatori casnici in Romania. Interventia decanului Facultatii de Silvicultura Suceava, profesorul doctor Radu Cenusa, a vizat potentialul de biomasa a arboretelor de molid, in conditiile in care bioenergetica a devenit o ramura economica.
Decanul facultatii sucevene a facut o scurta prezentare a directiilor de evolutiile a bionergeticii, a surselor si solutiilor de exploatare a biomasei.
Finalul actiunii de ieri i-a apartinut prefectului Orest Onoferi care a concluzionat ca dezvoltarea proiectelor de energie verde-biomasa va aduce oportunitati de afaceri in zona , pentru ca acestea beneficiaza de cofinantare.
Prefectul sucevean a mai aratat ca strategia la nivelul judetului pe aceasta tema trebuie regandita, ceea ce impune si o schimbare a strategiei de ecologizare a judetului. Seminarul de ieri a fost organizat de firmele Holzindustrie Schweighofer si Gerfor.

– Instalatie de cogenerare pe baza de biomasa, la Radauti

Pentru anul 2008, compania Holzindustrie Schweighofer are in proiect construirea a doua instalatii de cogenerare pe baza de biomasa, la Sebes si la Radauti. Ca materie prima va fi folosita scoarta obtinuta din productie si va fi acoperit intregul necesar de energie termica.
Avantajele acestora sunt reprezentate de faptul ca instalatiile produc concomitent energie electrica si termica, si spre deosebire de alte procese, cogenerarea permite o economisire de pana la 43 la suta a energiei primare, fiind destinate in special alimentarii de mari consumatori, respectiv alimentarii prin statii de termoficare. Folosirea biomasei presupune costuri extrem de reduse.
In conditiile in care Romania nu exista pe piata de peleti, Holzindustrie Schweighofer a realizat deja primul pas in viitor.

– Energia biomasei, regenerabila

Biomasa este ansamblul materiilor organice nonfosile in care se inscriu deseurile lemnoase, deseurile agricole, deseurile vegetale din sectorul forestier, agricol si industrial, dar si cerealele si fructele. Principala diferenta dintre energia obtinuta din combustibilii clasici si respectiv biomasa este urmatoarea: combustibilii fosili nu pot fi transformati in energie utilizabila decat dupa mii de ani, in timp ce energia biomasei este regenerabila putand fi folosita an de an.

– Sistemele de incalzire ecologice pe baza de peleti

Peletii sunt combustibili solizi, cu continut scazut de umiditate, obtinuti din rumegus, aschii de lemn sau chiar scoarta de arbori, prin presare mecanica. O varianta mai putin cunoscuta pe piata romaneasca o reprezinta sistemele de incalzire ecologice pe baza de peleti. Acestia reprezinta un combustibil solid nou ce raspunde cerintelor actuale de utilizare a energiei „curate” si regenerabile. Producerea lor nu necesita aditivi sau lianti datorita rasinilor exitente in mod natural in materia prima de baza.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *