Mai multe actiuni de ecologizare au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, fiind organizate de Agentia pentru Protectia Mediului Gorj si Universitatea „Constantin Brancusi” din Targu Jiu.
De Ziua Ecologiei, desfasurata in cadrul „Studentiadei”, Liga Studentilor din cadrul Universitatii „Constantin Brancusi” impreuna cu elevii scolilor generale din Targu Jiu au intreprins o actiune de ecologizare in zona Casei Memoriale „Constantin Brancusi” din localitatea Hobita, comuna Pestisani. Deseurile au fost colectate de peste 200 de elevi din clasele V-VIII. Gunoiul si resturile menajere au fost stranse nu numai din zona Casei Memoriale „Constantin Brancusi”, ci si de pe marginea soselei care duce la tabara de sculptura, dedicata in urma cu mai multi ani artistului de renume mondial.
Operele lasate la Hobita de sculptorii romani participanti la cele cateva editii ale taberei se afla la cateva sute de metri de Casa Memoriala, in apropierea unei paduri.
Locul era intesat de buruieni, dar si de resturi menajere aruncate de localnici. Totul a fost strans in saci si transportat cu o remorca la un depozit de gunoi. La finalizarea actiunii, participantii au vizitat Casa Memoriala „Constantin Brancusi” si au aflat povestea vietii unuia dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai sculpturii moderne mondiale.
Plantari de arbori
Actiunile dedicate Zilei Ecologiei au continuat si in localitatea Iezureni. Aici, la initiativa Ligii Studentilor din Universitatea „Constantin Brancusi” si cu sprijinul Primariei Targu Jiu, al Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj si al Ocolului Silvic Targu Jiu, 350 de elevi din 12 licee din oras, precum si studenti ai UCB au plantat 1.200 de puieti de arbori, din diferite specii. Dupa cum a precizat Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj actiunile de ecologizare si plantarile de arbori in care vor fi implicati elevii si studentii vor continua. „Sunt actiuni pe baza de voluntariat si munca in echipa. Tinerii trebuie capacitati in legatura cu un subiect important cum este ecologia si trebuie sa fie constientizati ca tot ceea ce fac e pentru ei, pentru respectul fata de mediul in care respira si traiesc, dar este si pentru cei care vor fi. E foarte important ca ei sa le ofere un exemplu puternic celor mari, si nu numai, care arunca gunoiul la intamplare si, uneori, in locuri cu o incarcatura emotionala si istorica deosebita, care vorbesc de identitatea noastra. Este bine ca facem astfel de actiuni, care duc si la insanatosirea noastra spirituala”, a declarat Gheorghe Fometescu.
Sursa: Gazeta de Sud