Energie “verde” in Valea Jiului

Pe Muntele Dobraia vor fi montate mai multe turbine eoliene, iar pe raul Taia se construieste o microhidrocentrala. Microhidrocentrala va asigura gratuit curentul electric pentru iluminatul public si pentru institutiile din orasul Petrila.raul Taia

In apropierea localitatii hunedorene Petrila vor fi dezvoltate doua proiecte pentru producerea de energie “curata”. O firma romano-italiana a semnat deja o scrisoare de asociere cu edilii locali pentru construirea unei microhidrocentrale pe raul Taia, in zona Valea Popii.

In urma acestei investitii, energia electrica pentru iluminatul public din oras si pentru consumul institutiilor va fi livrata gratuit.

Contract aprobat

“Avem un contract de asociere cu o firma romano-italiana pentru construirea unei microhidrocentrale pe apa -Taii. Suntem in faza de a obtine avizul de la Apele Romane, iar noi am aprobat deja in Consiliul Local contractul de asociere. Chiar am vazut o astfel de instalatie, functionand in Italia. Noi am venit cu o parte din terenul necesar, iar investitorii au cumparat de la proprietari terenul unde vin captarile de apa. Vom avea profit din aceasta investitie, pentru ca scapam de plata pentru iluminatul public si pentru energia electrica folosita in primarie, in scoli, in spital si in celelalte institutii din subordinea noastra”, a declarat primarul orasului, Ilie Paducel.

O firma germana inten-tioneaza sa monteze mai multe turbine eoliene pe Muntele Dobraia, proiect in urma caruia primaria din Petrila va obtine aproximativ 30.000 de euro pe an, echivalentul a 6% din profitul obtinut de firma nemteasca din aceasta afacere. Investitorii au facut deja studiul geo, urmand ca pana la mijlocul lunii august sa monteze un stalp pe munte pentru a testa intensitatea vantului. Constructia parcului eolian va fi inceputa dupa o jumatate de an de teste.

“In consiliu s-a prezentat o scrisoare de intentie de catre o firma germana, care doreste amenajarea unui parc eolian. Colegii mei au mers acolo, in zona unde firma doreste investitia si, in scurt timp, se va monta stalpul de masurare a intensitatii vantului. Din datele lor rezulta ca locul este potrivit pentru acest parc”, a spus edilul local.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente