Eticheta noua la export: In Romania curge lapte si miere. Bio

Eticheta noua la export: In Romania curge lapte si miere. Bio

Sute de mii de tone de alimente bio romanesti trec granita in fiecare an. Cerealele si fructele de padure sunt cele mai cautate. Din pacate, deocamdata mai mult in forma bruta.

Suprafata de teren cultivat in regim ecologic a crescut, in ultimul deceniu, de circa 15 ori la nivelul Romaniei. Potrivit datelor prezentate in cadrul Romanian Organic Forum 2011 de catre Daniela Rebega, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, daca in 2000 aveam putin peste 17.400 de hectare cultivate eco, in 2010 exista peste 260.000 de hectare care se incadreaza in aceasta categorie. Cerealele si flora spontana ocupa, fiecare, circa o treime din aceasta suprafata, plantele oleaginoase si proteice reprezinta 17% din total, pasunile si plantele furajere – 14%, in timp ce viile si livezile (cu 1,3%) si legumele (cu 0,3%) ocupa ultimele locuri la acest capitol.

Si zootehnia ecologica a crescut semnificativ, mai ales pe sectorul ovine si caprine. Iar autoritatile arata ca, fata de 2006, numarul procesatorilor eco s-a dublat (ajungand la 70 in prezent). Dar vestea si mai buna este ca, incepand din 2008, Romania a exportat produse ecologice in valoare de peste 100 de milioane de euro pe an, arata reprezentantii Ministerului Agriculturii, ceea ce situeaza tara noastra in primii 20 de exportatori bio din lume.

Unul dintre cei aflati in spatele acestei performante este Marius Gabor, din Deva, patronul producatorului de paste fainoase organice Petras Bio.

„Noi exportam cam 30% din productie, in general catre Germania, Danemarca, Spania, Austria si Ungaria. Restul se vinde pe plan local, mai ales prin intermediul magazinelor specializate, dar am inceput sa intram si in supermarketuri”, spune el. Gabor  a intrat in domeniu in 2006, cand a renuntat la tot ce obtinuse in cariera anterioara. „Ne-am bazat pe faptul ca Romania are deja suprafete foarte mari pe care se practica de facto agricultura bio. In primii doi ani, am venit cu bani de acasa, dar apoi am inceput sa evoluam. In 2010 cred ca vom avea o crestere a cifrei de afaceri cu 70% si un al doilea an cu rezultate financiare pozitive”, explica acesta.

Si apicultura ecologica este din ce in ce mai bine reprezentata in comertul international al Romaniei. Astfel, daca in 2006 se exportau 756 de tone de miere ecologica, in 2009, cantitatea a crescut la 1.400 de tone, in valoare de peste patru milioane de euro. Peste 95% din mierea bio exportata ajunge in Uniunea Europeana.

Nu tocmai la fel stau lucrurile in cazul zootehniei – produsele perisabile isi gasesc mai greu loc pe pietele externe, mai ales atunci cand nu ai forta financiara necesara. „Noi producem lapte bio, dar firma care il colecteaza nu fabrica un astfel de sortiment. Altii exporta pe bani buni lactate ecologice, al nostru ajunge in magazin drept lapte obisnuit”, se plange un fermier din nordul judetului Mures.

Procesarea, pasare rara

Una peste alta, 85% din productia ecologica autohtona este exportata, arata Damian Dragomir, presedintele Asociatiei EcoR Partener, Centrul de Re-surse pentru Promova-rea si Marke-tingul Produselor Ecologice Certificate. „In general, produsele ecologice se vand in strainatate ca materii prime, sunt procesate acolo si se intorc pe rafturile magazinelor din Romania ca produs finit, cu o valoare adaugata care ramane dincolo de granita”, explica el.

Principalele piete de desfacere pentru produsele ecologice autohtone sunt Austria, Germania, Franta, Italia, Danemarca si Elvetia. „Fiecare din aceste tari a venit in sprijinul sectorului, atat direct, prin investitori, dar si indirect, prin program de formare si constientizare”, arata Dragomir. Si alte piete, precum cele din SUA si Japonia, sunt gata sa primeasca produsele bio romanesti, mai ales mierea, fructele si plantele din flora spontana, cu o singura conditie: acestea sa parcurga procedurile specifice de certificare.

In urma cu circa un an, oficialii romani spuneau ca obiectivul pentru 2013 este sa se ajunga la o suprafata cultivata ecologic de 750.000 de hectare (adica de circa trei ori mai mult decat in prezent). Damian Dragomir admite ca potentialul Romaniei la acest capitol este foarte mare (de la conditiile de mediu la gradul de poluare si fertilitatea solului).

„Toate acestea fac ca Romania sa poata deveni un jucator important pe piata produselor ecologice din lume. Totusi, aceste aspecte trebuie privite fiecare in parte, deoarece exista riscuri ascunse, care pot influenta negativ dezvoltarea unei afaceri ecologice”, subliniaza el.
100 mil. euro este valoarea aproximativa a exporturilor anuale de produse bio romanesti, iar tendinta domeniului este de crestere permanenta

Citeste un Interviu cu Damian Dragomir, presedintele Asociatiei EcoR Partener, Centrul de Resurse pentru Promovarea si Marketingul Produselor Ecologice Certificate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *