Curtea Suprema din Filipine isi construieste tribunale speciale pentru cazurile cu problematica de mediu.
Aceasta decizie a fost luata la ultima conferinta pe tema legislatiei privind protejarea naturii, care a avut loc la Bangkok, unde s-au intalnit 80 de juristi din regiunea Asia-Pacific.
Mineritul ilegal, defrisarile si pescuitul la negru sunt cateva dintre problemele serioase in Filipine. Si asta pentru ca, pe de o parte, multi mituiesc oficialitatile, pe de alta parte judecatorii tind sa considere prioritare cazurile de criminalitate sau civile, mai mult decat cazurile legate de nedreptatile comise fata de mediu.
„Vrem sa avem decizii ferme si in aceste cazuri pe mediu, sa se creeze precedente si apoi, prin exercitiu, s-ar urgenta si imbunatatirea legilor privind protectia mediului”, a declarat Jose Midas Marquez, unul dintre juristii filipinezi prezenti la Bangkok. Asta in conditiile in care poluarea apei, igiena precara si poluarea aerului presupun costuri de aproape 350 milioane de dolari pe an pentru Filipine, arata un recent studiu realizat de World Bank.
„Numai 1% din legile de mediu sunt aplicate in Filipine”, a estimat in cadrul aceleiasi conferinte Antonio Oposa Jr, un avocat specializat pe cazuri „verzi”. In consecinta, mai bine de 80 de judecatori si juristi din 40 de tari din regiunea Asia Pacific au fost de acord cu infiintarea tribunalelelor „verzi”. Pe langa Filipine, state ca Australia, Bangladesh, Noua Zeelanda, Thailanda, Pakistan si India au considerat ca necesare aceste institutii.
Eficienta lor se va vedea dupa ce legile vor fi schimbate si aplicate. Aici a fost dat exemplul Indiei, care are in vigoare peste 200 de legi pe mediu, dar ele nu sunt aproape deloc aplicate. In Thailanda, de asemenea, aproape 1.000 de cazuri de incalcare a legilor de mediu au ajuns in instanta, dar cele mai multe au fost amanate, nefinalizandu-se nici un caz din 2004 pana azi.
Sursa: Adevarul