Gaston Doreen: „Media ar trebui sa educe publicul in problemele de mediu”

  0
  496

  Gaston Doreen, jurnalist de mediu in Olanda, spune ca, desi gunoaiele nu mai sunt demult o problema pentru olandezi, ei se confrunta totusi cu mari probleme ecologice.
  gastron doreen
  Cand a devenit mediul inconjurator un subiect pentru presa din Olanda?

  Cu foarte mult timp in urma. Cred ca prin anii „60. Imi aduc aminte ca, la un moment dat, chiar am lucrat cu un coleg al carui tata fusese la randul sau jurnalist de mediu in Olanda.

  Cati jurnalisti de mediu sunt in tara lalelelor?

  Sunt multi. Fiecare redactie de ziar are jurnalisti specializati pe problemele de mediu. Mai mult decat atat, in Olanda exista foarte multe reviste specializate de mediu.

  Aproape fiecare organizatie nonguvernamentala publica propria revista. In plus, exista si jurnalisti ca mine, de exemplu, care lucreaza in regim de freelancer si care sunt specializati pe mediu.

  Sunt subiectele de mediu mai putin importante decat alte tipuri de subiecte?

  Subiectele de mediu sunt subiecte sociale. In redactia unui ziar, pozitia unui reporter de mediu se schimba de-a lungul timpului, in functie de eveniment.

  Mass-media ar trebui sa isi asume un rol educativ in ceea ce priveste mediul incojurator?

  Dupa parerea mea, da, presa ar trebui sa aiba un rol educativ. Media ar trebui sa educe publicul, dar printr-un jurnalism practicat corect, fara ca publicul sa fie subestimat.

  Una dintre marile probleme ecologice ale Romaniei sunt gunoaiele. Care sunt principalele probleme de mediu ale Tarilor de Jos?

  Gunoaiele nu mai sunt demult o problema pentru noi. In schimb, olandezii au probleme cu apa. Pentru noi, incalzirea globala reprezinta cu adevarat o mare problema, pentru ca Olanda este o tara cu altitudinea adesea sub nivelul marii.

  De aceea, o crestere a temperaturilor globale care ar duce la topirea ghetarilor si, prin urmare, la ridicarea nivelului apelor marii, ne inspaimanta. O alta mare problema este traficul auto. Principalele strazi din marile orase sunt extrem de aglomerate.

  Numarul masinilor este foarte mare, ceea ce face ca aerul sa fie mereu poluat. Pe de alta parte, agricultura este iar o problema de mediu cu care ne confruntam, cresterea animalelor fiind de asemenea o sursa de poluare a atmosferei. Apoi, noi nu avem natura.

  Avem prea putine paduri. Romania este o tara bogata in arii protejate, la noi nu este asa. Olanda este o tara cu o intindere mica, dar foarte dens populata.

  Pentru noi, incalzirea globala reprezinta cu adevarat o mare problema
  Gaston Doreen
  jurnalist

  Training pentru ziaristii romani

  Gaston Doreen a venit alaturi de Michel Jehae, un alt jurnalist de mediu olandez, pentru a sustine la Centrul pentru Jurnalism Independent trainingul „Protectia mediului in presa: cum sa scrii despre politici de reciclare”, destinat jurnalistilor romani.

  Gaston Doreen lucreaza ca jurnalist si scriitor, in special pe probleme de mediu. Jurnalistul a lucrat pentru reviste specializate de mediu, dar si pentru organizatii nonguvernamentale, printre care WWF Olanda si WWF International, Greenpeace Olanda si Greenpeace International. Michel Jehae a scris, de asemenea, pentru reviste de mediu olandeze, fiind in prezent ofiter de presa la Administratia Nationala a Padurilor.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.