Gaura din stratul de ozon va fi “medie”

Organizatia Meteorologica Mondiala se asteapta ca anul acesta gaura in stratul de ozon de deasupra Antarcticii sa aiba dimensiuni “medii”, ca urmare a fluctuatiilor produse pe parcursul ultimilor doi ani, informeaza France Presse.
gaura din stratul de ozon
“Conform datelor preliminare, se pare ca in 2008 gaura din stratul de ozon din Antarctica se va situa, in privinta marimii si gravitatii, intre recordul inregistrat in 2006 si fenomenul mult mai slab din 2007”, a declarat presei Geir Braathen, expertul OMM in domeniu. “Ne asteptam la o gaura in stratul de ozon medie sau normala”, a afirmat el.

TENDINTE. Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost descoperita in anii “80. In general, are tendinta de a se forma in luna august si atinge dimensiunea maxima la jumatatea lui decembrie, insa marimea ei este foarte variabila, in functie de conditiile meteorologice. Potrivit lui Geir Braathen, in atmosfera exista in continuare suficient de multe substante nocive pentru a distruge integral stratul de ozon la o altitudine cuprinsa intre 14 si 20 de kilometri. Ozonul stratosferic constituie un filtru natural care protejeaza Pamintul de razele ultraviolete ale soarelui, care pot provoca arsuri, cancer la piele, cataracte sau pot distruge vegetatia. Disparitia ozonului este cauzata de temperaturile extrem de reci existente la altitudini mari si de poluarea provocata de anumite gaze refrigerante si aerosoli acumulati in atmosfera. Majoritatea acestor produse nocive sint pe cale a nu mai fi utilizate, datorita protocolului incheiat la Montreal in 1987, insa aceste gaze ramin in atmosfera perioade foarte lungi.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente