George Soros, -demascat- drept actionar in proiectul Rosia Montana

3
1663

Ministrul roman al mediului, Attila Korodi, ONG-urile si autoritatile maghiare de la Budapesta se opun in mod nejustificat folosirii cianurii pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, sustin reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resorces. In opinia acestora, cel mai aprig critic este miliardarul american de origine maghiara George Soros. Pozitia afaceristului este surprinzatoare, avand in vedere faptul ca acesta este actionar indirect la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), afirma presedintele firmei Gabriel, Alan Hill. Conform acestuia, Soros a investit in mai multe proiecte de exploatare de acest gen din Mexic, Bolivia, Canada si Australia.

Miliardarul George Soros, fondatorul si finantatorul Fundatiei Soros in Romania, este cel mai aprig oponent al minei de aur de la Rosia Montana, afirma Alan Hill, presedintele firmei Gabriel Resources, dar si al RMGC. Acesta a precizat ca afaceristul Soros detine actiuni la Newmont, companie care este, de altfel, actionar minoritar in Gabriel Resources Ltd. Aceasta detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation. Legaturi cu reteaua Soros ar avea si parlamentarul UDMR Peter Eckstein Kovacs, cel care a introdus in Parlament proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurii in minerit in Romania. Alan Hill sustine ca statul ungar este impotriva folosirii cianurii pentru extragerea aurului la Rosia Montana „doar pentru a ramane maghiarilor aurul Ungariei din Transilvania”. Hill spune ca, la protestele fata de proiectul sustinut de RMGC din aceasta vara, a observat mai multi tineri de etnie maghiara care strigau: „Pastrati aurul Ungariei pentru Ungaria!”. „In plus, am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana – posibil fara utilizarea cianurii”, mai spune Hill. Acesta a refuzat sa dea vreun detaliu despre identitatea companiei interesate de zona miniera Rosia Montana, precizand doar ca a a auzit „soapte” in acest sens. De asemenea, Hill considera ca o mina de aur la Rosia Montana este imposibila fara utilizarea cianurilor. „Sa fim clari: oricine afirma ca poate dezvolta o mina de aur la Rosia Montana in mod economic si fara utilizarea cianurii va minte. Daca ar fi posibil, va asigur ca am fi integrat acest lucru in proiectul nostru”, a spus presedintele companiei Gabriel Resorces.

George Soros: Proiectul Rosia Montana e -dubios-
Intr-o scrisoare adresata directorului companiei Newmont, Wayne Murdy, Soros isi exprima „cateva ingrijorari” privind asocierea dintre Newmont si Gabriel Resources in proiectul minier de la Rosia Montana. In documentul din 17 aprilie 2007, George Soros recomanda „atentie” in acest parteneriat. Dupa ce ii prezinta lui Murdy o schita asupra situatiei proiectului minier, Soros scrie ca este „de datoria sa” sa-l sfatuiasca pe acesta sa judece „atent orice implicare ulterioara alaturi de Gabriel Resources in proiectul Rosia Montana”. „Inteleg ca Newmont se obliga sa respecte cele mai inalte standarde de management ecologic, de sanatate a angajatilor si de siguranta pentru comunitati. O investitie intr-un proiect dubios precum cel de la Rosia Montana nu ar trebui sa poata pune la indoiala aceste angajamente admirabile”, conchide Soros in scrisoarea trimisa directorului Newmont Mining Corporation, in calitate de actionar. Totusi, reprezentantii companiei canadiene spun ca Mina de aur Rosia Montana este proiectul lor si nu vor pleca din Romania cu nici un chip.

UDMR, acuzata ca sustine interesele Ungariei la Rosia Montana
Aliatii lui George Soros si ai statului ungar, care se impotrivesc Proiectului Rosia Montana, sunt reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), sustine Alan Hill. Acesta i-a nominalizat pe senatorul Peter Eckstein Kovacs si pe ministrul mediului, Attila Korodi. „Sa luam in consideratie interzicerea utilizarii cianurii in mineritul din Romania, care se dezbate luna aceasta in Parlamentul Romaniei – interzicere propusa de catre un senator UDMR si sustinuta puternic de ministrul UDMR al mediului”, a aratat Hill. El i-a acuzat pe reprezentantii UDMR din administratia centrala ca raspund unor „ordine” venite din partea statului maghiar. „Un extras din scrisoarea domnului Soros catre Newmont ar putea sa lumineze aceasta problema – -UDMR, care si-a exprimat opozitia clara fata de de proiect in trecut, a preluat recent controlul asupra Ministerului Mediului- si domnul Soros a adaugat ca -in aceste conditii, este putin probabil ca proiectul sa primeasca licentele necesare pentru a putea continua-„, a explicat Hill, citand din documentul precizat.
Steliana Bancu

Sursa: Gardianul

Galerie Foto Rosia Montana

 • Rosia Montana Lac
 • Rosia Montana Dealuri
 • Rosia Montana Peisaj
 • Rosia Montana Vedere Generala
 • Rosia Montana Vedere
 • Rosia Montana Cariera
 • Rosia Montana Casa Memoriala
 • Rosia Montana Biserica
 • Rosia Montana Exploatare Aurifera
 • Rosia Montana Peisaje
 • Rosia Montana Exploatatia Miniera
 • Rosia Montana Vedere
 • Rosia Montana batran
 • Rosia Montana Munti
 • Rosia Montana Comisie
 • Rosia Montana Peisajul
 • Rosia Montana Localitate
 • Rosia Montana Exploatatie
 • Rosia Montana Minier
 • Rosia Montana Expertiza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.