Carnea de porc si cea de pasare, laptele si cartofii, ceapa si verdeturile, toate aceste alimente, care se afla pe masa noastra de zi de zi, simt efectele incalzirii globale si calitatea lor este afectata de aceasta suferinta.
Oamenii de stiinta, intruniti in sudul Indiei, la Hyderabad, intr-o conferinta care avut ca tema agricultura si schimbarile climatice, avertizeaza ca dezastrul provocat de incalzirea globala va fi resimtit din plin de saracii lumii, indiferent de postura in care se afla ei, de consumatori sau de producatori.
„Timpul s-a transformat deja in dusmanul nostru”, a spus John McDermott, directorul Diviziei de cercetari din cadrul Institutului international de cercetari intreprinse asupra septelurilor, care isi are sediul in Nairobi. El isi sustine ipoteza, aducand in atentia specialistilor exemplul unui virus mortal care se transmite oilor, vitelor si oamenilor prin muscatura de tantar si caruia caldura ii ofera conditii optime pentru a se inmulti.
Acest virus se automultiplica rapid, fiind favorizat de clima din ce in ce mai uscata din estul si sud-estul Africii. Mustele si tantarii contaminati imprastie virusul in zonele neafectate, ceea ce conduce deja la adevarate epidemii. Pentru cei nevoiasi, aceste epidemii inseamna moartea vitelor si, in consecinta, ajung sa fie lipsiti de hrana, insasi viata lor fiind pusa in primejdie.
Specialistii au studiat, de asemenea, bolile culturilor de ceapa, spanac, varza si usturoi, pentru a vedea cum le-ar putea ajuta sa faca fata schimbarilor climatice. De asemenea, ei au avertizat ca lipsa precipitatiilor sau, dimpotriva, furtunile si uraganele vor avea un impact major asupra agriculturii. Sunt necesare noi soiuri, noi tehnici de altoire nedescoperite inca, pentru a face fata, pe rand, inundatiilor ori secetei sau pentru a proteja recoltele de insecte. Legumele, cat si celelalte culturi vor suferi probabil mutatii, ele fiind nevoite sa se adapteze din ce in ce mai mult solurilor aride.
Sursa: Adevarul