Dupa ce, anul trecut, tema a fost una politica, in 2009 festivalul de film DaKino are un mesaj ecologist.

DaKinoConform site-ului oficial, www.dakino.ro, “editia de anul acesta […] este una Green, de aceea mesajul eco pe care Dakino doreste sa-l trimita va fi spus prin prisma filmului. Green Edition are ca laitmotiv prezervarea lumii, asa cum o stim: din punct de vedere al mediului, culturii, civilizatiei si dpdv social.
Tema anului 2009 va adauga categoria de public, constienta de modificarile lumii noastre in rau si care vad arta ca o modalitate de a corecta un univers creat pentru noi oamenii, alterat tocmai de scopul creatiei sale.”

Asadar, selectia filmelor din acest an ar trebui sa atraga atentia asupra problemelor de mediu, dar si sa incurajeze implicarea lumii artistice si a cinefililor de rand si sa devina prima manifestare eco in cadrul unui festival de traditie.
Un scop secundar al acestei initiative declarat de Fundatia DaKINO este sa incurajeze alte manifestari ale activismului din aceasta zona, avand ca parteneri in cadrul Festivalului Greenpeace, Mai Mult Verde si alte organizatii (pt detalii, vezi aici)

DaKino, editia a 19-a, se va desfasura in perioada 27-29 Noiembrie 2009 la Cinema Scala si pastreaza si in acest an cele doua sectiuni competitive – documentar si scurtmetraj fictiune, de data aceasta pe teme ecologice.

Desi nu toate filmele prezente in festival au teme eco, am gasit scurtmetraje si documentare foarte interesante (cel putin dupa titlu si trailer-ul de pe Youtube): Addicted to Plastic, The Cove (despre masacrarea delfinilor), Food Inc (despre partea intunecata a industriei alimentare americane), Greenpeace, Age of Stupid (despre schimarile climatice), precum si romanescul Eco-Logica de Viorel Costea. Personal, mi se pare o actiune laudabila, e doar pacat ca nu am vazut mai multa promovare (chiar pe site cele mai multe informatii sunt despre editiile trecute). Nu am putut gasi afisul festivalului, dar, ca sa va faceti o idee, urmariti trailer-ele oficiale ale festivalului aici si aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here