Incinerarea deseurilor poate reprezenta o sursa de energie termica ieftina si nepoluanta
Incinerarea deseurilor poate reprezenta o sursa de energie termica ieftina si nepoluanta

Partidul Verde trage un semnal de alarma: aruncam la groapa de gunoi peste doua miliarde de euro pe an. Cum? Multe lucruri care ajung acolo ar putea fi reciclate, valorificate, transformate in energie termica, plus ca toata aceasta industrie ar genera locuri de munca. Vezi mai multe solutii care nu-s deloc de aruncat la gunoi!

Observatii pertinente facuta de Partidul Verde pe marginea problemei gunoiului din Romania: asta, in timp ce reprezentantii altor partide isi consuma energia atacandu-se reciproc pe chestiuni care pot fi considerate tot un soi de gunoi – politic de asta data!

“Aruncatul deseurilor la groapa de gunoi este un sport national”, sustine Constantin Damov, vicepresedinte al Partidului Verde din Romania. Insa chiar si ceea ce noi consideram gunoi pentru alte tari are valoare! Conform statisticilor europene, fiecare roman produce circa 400 kg de gunoi pe an, ceea ce face ca in Romania sa fie aruncate in gropile de gunoi 8 milioane de tone de deseuri. Din acest aspect, Romania se situeaza la 75 % din media europeana ca generare de deseuri pe cap de locuitor. Adaugand si deseurile industriale si comerciale, cifra devine uriasa: peste 22 de milioane de tone de deseuri depozitate anual, conform cifrelor EUSTAT, afirma Partidul Verde.

Ce facem cu acest gunoi? “Noi aruncam la groapa peste doua miliarde de euro pe an, deoarece nu suntem in stare sa gestionam deseurile”, afirma Damov. De cele mai multe ori, depozitatea deseurilor menajere se face fara sortare initiala. In 99 % din cazuri, a subliniat Damov, firmele de profil nu fac altceva decat sa mute gunoiul nesortat.

O solutie: taxarea cu cativa euro a fiecarei tone de gunoi aruncat

Vicepresedintele Partidului Verde vede o solutie. “Taxa la groapa. Sa arunci la groapa este un lux in toate tarile europene. Taxa la groapa este o penalitate, ea ii impinge pe cei de la salubritate si municipalitati sa se gandeasca la alte cai. Taxele si interdictiile sunt motorul colectarii selective”. Cand percepi intre 8 si 15 euro per tona de gunoi, te gandesti de doua ori ce arunci, cand arunci, unde arunci.

“Gropile ecologice au fost finantate pe bani europeni, iar viteza lor de umplere este foarte mare”, a mai declarat Damov, iar costul unei gropi ecologice este intre 13 si 15 milioane de euro, socoteste el. “In aceste gropi se afla neon, sau mercur de la bateriile mici, iar daca aceste substante intra in apa freatica, ea devine otravitoare”, a precizat Damov.

O alta solutie: aruncatul ilegal al gunoiului sa fie considerat infractiune

Romania este impanzita de gropi ilegale de gunoi, la sate se arunca oriunde tot ce prisoseste, poluand natura. “O solutie – fapta sa fie incriminata conform codului penal, nu celui civil. Aceste fapte trebuie sa treaca din contraventie in infractiune”, spune vorbitorul. Iar masina, caruta – folosite la transport – sa fie confiscate!

Incinerarea deseurilor poate reprezenta o sursa de energie termica ieftina si nepoluanta

Un alt pas necesar – desfiintarea toboganelor de la blocuri. Centralele pe gaz sunt un substitut scump si potential periculos, care poate fi inlocuit de energia termica ieftina si nepoluanta, generata din incinerarea deseurilor, sustin “verzii”. Acest partid va initia campanii de responsabilizare a locuitorilor: “Orizontul 2020 va reprezenta o reciclare de 50% – fata de 1% in prezent – o valorificare energetica a deseurilor de 20%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here