Investitiile „verzi”: o solutie pentru ambele crize?

Una din temele principale de discutie din cadrul conferintei Natiunilor Unite din decembrie 2008 cu privire la schimbarea climatica a fost criza creditelor si implicatiile acesteia asupra luptei impotriva schimbarii climatice. In timp ce unii participanti au fost de parere ca acum este momentul investitiilor in tehnologiile „verzi” pentru combaterea schimbari climatice si crearii de locuri de munca, altii vad criza creditelor drept o piedica in lupta pentru stoparea schimbarii climatice.
Apel international pentru investitii „verzi”

In ultimele luni, ideea combaterii deopotriva a crizei creditelor si a schimbarii climatice prin investitii guvernamentale majore in energie verde si infrastructura a devenit din ce in ce mai apreciata.

In cadrul conferintei din decembrie privind schimbarea climatica, Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Ki-Moon a afirmat ca „pentru a face fata crizei financiare globale este nevoie de un stimul global masiv. O mare parte din cheltuieli ar trebui sa reprezinte investitii – investitii intr-un viitor mai verde. O investitie care contribuie la lupta impotriva schimbarii climatice creeaza totodata milioane de locuri de munca […] Avem nevoie de o noua solutie verde”.

Ce parere au deputatii europeni?

Joseph Daul (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Franta) a afirmat: „Combaterea schimbarii climatice si promovarea inovatiilor ecologice vor permite relansarea economiei si industriei europene […] Daca investim acum, vom reusi sa protejam locurile de munca de maine”.

Deputatii Johannes Blokland (Grupul Independenta si Democratie, Tarile de Jos) si Jan Andersson (Grupul Socialist din Parlamentul European, Suedia) regreta faptul ca unele guverne au folosit criza creditelor pentru a reduce eforturile pentru schimbarea climatica. Domnul Andersson a afirmat ca „trebuie sa facem exact opusul. Trebuie sa investim in cercetare si dezvoltare, in noile tehnologii legate de mediu si intr-o infrastructura mai verde decat cea din prezent”.

Roberto Musacchio (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Italia): „Mediul inconjurator nu reprezinta o problema pentru economie, ci o solutie”.

Deputatii vin cu propuneri noi

Cresterea economica mondiala va scadea, iar acest lucru va permite multor tari sa atinga mai usor obiectivele Kyoto de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Avril Doyle (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Irlanda): „Investitiile, locurile de munca, salariile, consumul si salvarea planetei noastre sunt legate si totul depinde de abilitatile noastre pentru a trece […] la resurse de energie regenerabila si pentru a aduce colegii nostri din toata lumea la aceeasi masa de discutii cu noi”.
Caroline Lucas (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Regatul Unit): „Criza climatica este mult mai devastatoare decat cea economica si – in mod ironic- masurile necesare pentru a-i face fata sunt aceleasi care ar putea evita o recesiune globala […]”.

Fonduri din partea statelor pentru industria constructoare de masini?

Doamna Dorette Corbey (Grupul Socialist din Parlamentul European, Tarile de Jos) s-a declarat impotriva fondurilor pentru sprijinirea industriei constructoare de masini: „Orice sprijin ar trebui folosit doar pentru dezvoltarea masinilor care functioneaza pe baza de curent si hidrogen”.

Monica Frassoni (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Italia): „Industria constructoare de masini nu are nevoie de fonduri […]; acest lucru ar insemna aruncarea banilor in mod inutil”.

Investim in mediul inconjurator sau doar in economie?

Unii deputati sunt de parere ca investitiile ecologice nu vor avea rezultatul scontat. Consecintele numeroaselor masuri luate cu privire la mediu si energie vor putea fi observate abia peste cativa ani. Pe de alta parte, altii s-au declarat impotriva investitiilor in mediul inconjurator.

Domnul Ryszard Czarnecki (Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor, Polonia) considera ca „in prezent, cresterea economica si lupta impotriva cresterii somajului sunt mult mai importante decat schimbarea climatica”.

Pe de alta parte, deputatul neafiliat Roger Helmer din Regatul Unit a declarat ca „amenintarea nu vine din partea incalzirii globale, ci a reactiilor politicilor noastre asupra incalzirii globale. Da, pamantul s-a incalzit usor in ultimii 150 de ani, aceasta schimbare este cat se poate de relevanta pentru perioadele naturale climatice derulate de-a lungul a mii de ani. Intre timp, politicile noastre vor avea un efect devastator asupra economiei. Obiectivele noastre, in special cele legate de energia eoliana, pot duce la stoparea furnizarii de electricitate”.

Este randul dumneavoastra

Ar trebui UE sa investeasca in tehnologiile ecologice? Care credeti ca sunt masurile pentru stimularea economiei si reducerea consecintelor schimbarii climatice? Care este rolul pe care ar trebui sa il joace Parlamentul European? Participati la dezbaterea online – pe site-ul „Alegeri 2009”.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *