Istoricul Ioan Piso despre certificatul de descarcare arheologica pentru Rosia Montana: „Un act ilegal si scarbos“

Istoricul Ioan Piso despre certificatul de descarcare arheologica pentru Rosia Montana: „Un act ilegal si scarbos“

Presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, Ioan Piso, a declarat vineri ca certificatul de descarcare arheologica emis de Directia de Cultura Alba pentru masivul Carnic din Rosia Montana va fi atacat in instanta.

Ioan Piso a apreciat ca documentul este un „act ilegal si scarbos“ si a completat ca Ministerul Culturii a mai emis in 2004 un aviz similar, care a fost anulat definitiv si irevocabil printr-o sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Actiunile Gabriel Resources au crescut cu 10 la suta dupa anuntul obtinerii descarcarii arheologice pentru proiectul Rosia Montana
„Avizul de descarcare de sarcina arheologica a muntelui Carnic, emis de Ministerul Culturii in ianuarie 2004, a fost anulat in instanta, la Curtea de Apel Alba Iulia si apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in mod definitiv si irevocabil. A mai da un alt aviz, pentru acelasi munte Carnic, fara a se fi facut cercetari suplimentare, fara a se fi schimbat ceva din situatie, este o ilegalitate. Fundatia Culturala Rosia Montana va intreprinde toate demersurile impotriva acestui act ilegal si scarbos si vom ataca avizul in instanta“, a spus Ioan Piso, citat de Mediafax. Ioan Piso a fost pana saptamana trecuta director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a precizat ca procedura este legala. „Este o procedura legala care a respectat toate etapele necesare. Nu pot oferi mai multe detalii. In momentul in care se va parcurge o noua etapa, atunci voi oferi alte informatii. Avizul inseamna salvarea a circa 80 la suta din patrimoniul cultural construit si respecta criteriile privind salvarea patrimoniului national. Urmeaza, daca va fi cazul, scoaterea de pe lista monumentelor istorice a unei parti a masivului Carnic“, a declarat ministrul.

Fundatia Culturala Rosia Montana a obtinut la Tribunalul Alba, inluna mai 2011, anularea hotararii Consiliului local prin care au fost aprobate Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Rosia Montana si a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – zona de dezvoltare industriala Rosia Montana. Decizia instantei a fost atacata la Curtea de Apel Alba Iulia de RMGC si Consiliul local.

Performanata si confortul noii Ho

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente