Comuna Garoafa este renumita pentru gogosarii, ardeii capia sau varza pe care le cultiva taranii in solarii gigantice. In afara de drumurile de acces si de terenul de sub case, fiecare centimentru de pamant este acoperit cu folie. Localnicii traiesc de pe urma legumelor numai daca produc suficient cat sa vanda en-gros.
In comuna Garoafa sunt sute, poate chiar mii de solarii, care alcatuiesc o adevarata a industrie a legumelor. Cea mai rentabila leguma pentru cultivatorii de la Garoafa este gogosarul.
Jean Turcu este unul dintre locuitorii comunei Garoafa care a dezvoltat o mica afacere cu rasaduri de gogosari si ardei capia. Barbatul are 36 de ani si de mic a invatat, de la parintii sai, secretul gradinaritului. „Pamantul ne da hrana de zi cu zi. In ciuda crizei, noua ne merge destul de bine. Este adevarat ca nu prea avem zile de repaus, dar daca noi nu muncim nu avem cum sa le dam hrana copiilor. Investitiile sunt destul de mari. Pentru a construi aceste solarii am cheltuit 4.000 de lei. Toata familia e implicata. Sotia vinde rasaduri in piata, iar fetita noastra, dupa ce isi termina lectiile de facut, ne ajuta la stropitul gradinii si la controlul rasadurilor”, se mandreste gradinarul din Garoafa.
Solariile lui Jean Turcu se intind pe mai bine de un hectar. Culturile sunt incalzite cu o minicentrala pe lemne. Peste 100 de litri de apa se folosesc pentru a mentine acelasi grad de umiditate in timpul unei saptamani in serele pe care le are gospodarul. „E munca multa si profitul nu este intotdeauna cel la care te astepti. Sunt si ani foarte buni, dar si ani in care muncesti aproape degeaba”, spune Turcu.
Ocolesc piata din Focsani
Taranii din Garoafa investesc in solarii in fiecare an. Efortul financiar este destul de mare, dar trebuie facut daca legumicultorii vor sa isi vanda marfa la angrosisti, si nu cu kilogramul, la piata. „Cei care nu produc marfa in cantitati industriale se lovesc de mafia pietei din Focsani. Ei sunt fortati sa vanda marfa la acelasi pret cu speculantii, ori sa le vanda lor toata marfa la un pret foarte mic. Mai sunt si cazuri in care unii au renuntat sa mai umble la oras si se duc in targul din comuna”, ne dezvaluie un alt legumicultor din Garoafa, Vasile Minca.
Taranul si-a facut deja proprii clienti carora, sustine el, le vinde marfa sanatoasa si 100% naturala. „Vin oameni de la Bucuresti si din alte orase mari si ne iau marfa toata. Sunt unii care cumpara marfa cu Tir-urile. Folosim numai ingrasaminte naturale, nu umblam cu prostii, azot sau alte subsante daunatoare legumelor”, adauga Vasile Minca.
Sursa: Adevarul