Liberali avertizeaza: „Din 23 de proiecte cu fonduri europene pe mediu, 18 au probleme”

Liberali avertizeaza: „Din 23 de proiecte cu fonduri europene pe mediu, 18 au probleme”

Pe perioada protestului din Parlamentul Romaniei, parlamentarii USL si-au propus sa nu stea degeaba, si sa traga semnale de alarma cu privire la derapajele celor care sunt la putere. In aceasta tema s-a inscris si conferinta de presa, de ieri, a deputatului PNL, Ionut Stroe. Acesta a punctat mai multe aspecte legate de intreruperea finantari pe proiectele POSDRU de catre Comisia europeana, exprimandu-si speranta ca actuala puetere va fi capabila sa raspunda acestei situatii, pentru ca Romania sa nu piarda aceste sume importante.

Ionut Stroe
Romania se confrunta cu o realitatea care nu poate fi negata. Suntem tara cu cea mai mica absorbtie a fondurilor comunitare din UE. Potrivit datelor prezentate de Ministrul Afacerilor, Leonard Orban, Romania a absorbit pana la data de 10 februarie o suma de 1.211 miliarde euro, fonduri structurale si de coeziune care din pacate, nu reprezinta mai mult de 6,3 procente in alocarea obiectivului de convergenta. “Daca lucrurile astea au manifestat in decursul vremii si angajamentul fiecarui guvern in momentul investirii, a fost unul de prioritizare si incurajare a atragerii de fonduri europene, iata ca pentru a doua oara in decurs de cateva luni, ne confruntam cu o situatie dramatica”, a declarat Ionut Stroe.

„Expertii Comisiei Europene au fost mult mai vigilenti anul acesta”

Nu era de ajuns ca absorbtia fondurilor europene era una foarte mica, au mai fost intrerupe si platile pe fonduri europene prin POSDRU. “Acest program este cel mai accesat din Romania. Sper sa beneficiem in continuare de pe urma celor 3,47 de miliarde de euro care asteapta de foarte mult timp si sper ca aceasta asteptare sa nu mai dureze. Efortul statului roman, in cuantum de 612 milioane de euro este intr-adevar o suma, dar trebuie sa fie acoperita pentru ca beneficiile sunt din cele mai mari, dar iata ca programul a fost intrerupt, la fel cum anul trecut se intampla cu Programul Operational Regional derulat la vremea respectiva prin Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Expertii Comisiei Europene au fost mult mai vigilenti anul acesta, dupa ce anul trecut au descoperit foarte multe nereguli in ceea ce priveste folosirea acestor fonduri la nivelul UE si au dispus aceasta intrerupere”,a mai declarat Stroe.

„Speram sa nu se suspende aceste fonduri europene”

Liberalul Ionut Stroe a tinut sa precizeze ca nu vorbim despre “o intrerupere efectiva”, ci acest lucru inseamna ca pe perioada a sase luni, Romania trebuie sa remedieze toate neregulile semnalate de catre expertii UE: “In masura in care Romania isi va face treaba, speram sa nu se suspende aceste fonduri europene. Blocarea acestor cereri de rambursare catre Comisia Europeana inseamna ca finantatorul nu mai deconteaza facturile trimise de beneficiari prin aceste programe operationale. Din pacate, pentru a doua oara Romania risca sa piarda din cauza intreruperii acestor fonduri europene, pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile stabilite foarte clar in misiunile de audit de anul trecut. In cazul POSDRU este vorba de o misiune de audit din anul 2011 care a facut niste recomandari, care trebuiau sa fie puse in aplicare in ceea ce priveste atat managementul acestor fonduri, cat si acizitiile care s-au facut pe ele, iar aceste lucruri trebuiau remediate pana la un anumit termen”, a spus Ionut Stroe.

„In domeniul Transporturilor exista o comisie in Romania, care nu a transmis inca rezultatele”

Deputatul a atras atentia ca misiunile de audit ale Comisiei Europene in Romania se deruleaza in continuare, pe proiectele de mediu, si din 23 de proiecte 18 au probleme. “Pana in momentul de fata, din 23 de proiecte pe mediu verificate, 18 aveau probleme. Sper sa nu se intample acelasi lucru care s-a intamplat si cu proiectele pe POSDRU, si autoritatile romane sa fie suficient de responsabile in a remedia neregulile semnalate. In domeniul Transporturilor exista o comisie in Romania dar nu a transmis inca rezultatele. Este un semnal pe care trebuie sa-l tragem”, a conchis Ionut Stroe.

ALINA DRĂGHICI si MARIN TURCITU

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente