Libienii au ramas fara benzina, desi tara are petrol

0
750
Libienii au ramas fara benzina, desi tara are petrol
Libienii au ramas fara benzina, desi tara are petrol

In vestul Libiei – un important producator de petrol -, soferi cu masinile lor alaturi de pietoni cu canistre stau la cozi de jumatate de kilometru la pompele de combustibil, iar statiile de alimentare din capitala Tripoli au fost instalate zilele trecute trupe de mentinere a ordinii, inarmate cu bate, pentru a impiedica eventuale conflicte intre clienti, relateaza joi cotidianul britanic The Guardian.

Regimul libian condus de Muammar Gaddafi, pentru care petrolul reprezinta cea mai valoroasa marfa, afirma ca de criza de combustibil se face vinovat lantul defectuos de distributie, dar ministrul adjunct de externe a subliniat ca o parte din vina ii revine si comunitatii internationale, care ‘incearca sa impinga la foamete poporul libian taind accesul la resurse celor 5.2 milioane de locuitori din sudul si vestul tarii’.

Cresterea pretului la combustibil este semnul cel mai clar al impactului economic al crizei care a cuprins Libia de mai mult de doua luni. Dar, pe langa combustibil, in ultima luna s-a dublat si pretul la tigari, painea a devenit marfa rara de cand brutarii egipteni au fugit din tara, retragerile de bani de la banci au fost limitate ca urmare a penuriei de lichiditati cu care se confrunta guvernul, iar numeroase magazine au fost inchise, dupa ce au ramas si fara stocuri, si fara cumparatori.

Desi este stat producator de petrol, Libia nu dispune decat de o capacitate limitata de rafinare si – in vremuri normale – carburantul folosit pe plan intern provine din import. Pretul la consumator este puternic subventionat, iar de la inceputul crizei guvernul a scazut pretul la litru, ceea ce nu inseamna insa mare lucru cand pompele de benzina sunt goale. Principala rafinarie a Libiei se afla la Tobruk, in estul controlat de rebeli, iar o alta se afla la Ras Lanuf. Guvernul face eforturi pentru a creste capacitatea de productie la a treia rafinarie a tarii, de la Zawiya, la circa 50 km vest de Tripoli.

Guvernul libian ezita sa aduca vorba de criza de combustibil, iar ziaristii au instructiuni sa nu filmeze cozile la pompe ori sa discute cu oamenii care stau la coada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.