Mancarea bio, mai „curata””

STUDIU – Copiii hraniti conventional au pesticide in organism
Cercetatorii americani au descoperit „urme”” biologice de pesticide in urina si saliva copiilor care au mancat alimente conventionale procurate din bacanii.

Cand acelasi copil a consumat fructe, legume si sucuri organice, cercetatorii nu au mai detectat „urmele”” de pesticide. „Odata facuta trecerea de la mancarea conventionala la mancarea organica, pesticidele (malathion si clorpirifos) pe care le putem masura in urina dispar. Urmele de pesticide reapar de indata ce individul revine la dieta conventionala””, a declarat Chensheng Lu, principalul autor al studiului publicat pe site-ul revistei lunare Environmental Health Perspectives, editata de National Institute of Environmental Health din Statele Unite. Urmele de pesticide au disparut rapid, dupa 8-36 de ore din momentul in care copiii au trecut pe alimentatie ecologica. Subiectii testelor au fost 21 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani din Mercer Island. Experimentele vor fi reluate in Georgia. Studiul nu a facut inca legatura intre nivelul pesticidelor si consumul unui anume aliment, dar teste anterioare au demonstrat ca piersicile, merele, ardeii, nectarinele, capsunile si ciresele se numara printre fructele si legumele care „lasa”” niveluri detectabile de pesticide. „Nu ne-am propus sa promovam consumul de alimente organice, chiar daca datele noastre demonstreaza clar ca hrana cu un nivel ridicat de ingrediente organice are mult mai putine reziduuri de pesticide””, a subliniat Lu, care este consultant pe probleme de pesticide la Agentia de Protectie a Mediului din SUA. El a adaugat ca nu exista dovezi certe ca pesticidele detectate in organismul copiilor au efecte adverse asupra sanatatii.

EFECTE. Insa a completat ca un studiu recent facut pe animale a demonstrat ca apar probleme neurologice persistente la soarecii care, prin dieta, au fost expusi la clorpirifos. Moartea sau problemele grave de sanatate au intervenit in mii de cazuri in care cobaii au fost expusi la niveluri mari de malathion si clorpirifos. Dar o legatura intre problemele neurologice si expunerea repetata la niveluri mici de pesticide este mult mai greu de determinat, a declarat Lu. El a adaugat ca e imperios necesar sa se faca cercetari amanuntite asupra raului pe care pesticidele l-ar putea face copiilor, chiar si in dozele mici intalnite in mancare si permise de legislatia in vigoare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *