Marea, „neagra de poluanti”

0
656

Consiliul Europei a lansat un apel catre Romania si alte tari riverane Marii Negre sa se mobilizeze pentru a evita un posibil dezastru ecologic.

„Marea Neagra este astazi aproape de un dezastru ecologic, din cauza exploatarii excesive a resurselor si a cantitatilor uriase de nutrienti si substante toxice deversate in apa”, se arata intr-un raport prezentat ieri in fata Adunarii Parlamentare de la Strasbourg, citat de AFP.

Potrivit documentului, industrializarea din zonele de coasta, activitatea porturilor, deversa rile de substante toxice si radioactive din mare au creat o poluare fara precedent. Parlamentarii consiliului au adoptat un text care incurajeaza statele riverane (Romania, Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia si Ucraina) sa coopereze pentru evitarea dezastrului.

In fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi. Raportul mai arata ca eforturile de control al poluarii si de conservare a resurselor raman insuficiente, desi cele sase state riverane au ratificat Conventia din 1992 privind protectia Marii Negre.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.