Masacrul de la Ipotesti, „opera” unor vanatori

0
826

Fiul sefului vanatorilor din Botosani a fost autorul uciderii cainilor din curtea casei memoriale a poetului Mihai Eminescu.

Politia a dat verdictul in cazul masacrarii animalelor din comuna botosaneana Ipotesti. „Ucigasul-sef” a fost, potrivit anchetatorilor, Vasile-Cornel Zmau, fiul presedintelui Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Botosani. Acesta din urma a declarat acum trei zile ca nu a autorizat in zona nicio vanatoare.

Raportul politistilor boto-saneni ii scoate totusi basma curata pe cei doi Zmau. „Totul a fost legal, iar cainii au fost omorati la marginea satului, nu in curtea muzeului”, a spus subcomisar Manuela Ieremie, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Botosani.

Ancheta a aratat ca Vasile-Cornel Zmau, paznic de vanatoare, a tras cu arma de serviciu intr-o haita de sapte-opt caini de la marginea satului, si-a continuat drumul catre casa, insa, atunci cand a ajuns la complexul muzeal, a fost chemat de unul dintre paznici. Acesta din urma i-a spus ca in curte au intrat doi caini hoinari, raniti si agresivi, pe care Zmau i-a impuscat.

Cadavrele au fost ingropate in padurea Catamarasti-Vale. „Nici pentru impuscarea acestor caini (gasiti in curtea memorialului, n.r.) nu era nevoie de autorizatie pentru ca se considera o actiune inactiva si continua”, a mai precizat purtatorul de cuvant al IJP Botosani.

Raportul, contrazis

Presedintele AJVPS „Luceafarul” Botosani, Ionica Zmau, a declarat in ziua macelului ca nu stie de organizarea vreunei vanatori in zona Ipotesti si ca nu a eliberat vreo autorizatie in acest sens. „Ca sa poti impusca animale in sat si, mai ales, in curtea unei institutii, este nevoie de autorizatie.

Eu nu am dat nicio autorizatie”, a spus Ionica Zmau. Raportul este contrazis de declaratiile angajatilor Memorialului Ipotesti care sustin in continuare ca masacrul a avut loc in curtea institutiei. „I-au tras de lant si i-au impuscat in cap”, argumenteaza unul dintre acestia. Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, sustine, de asemenea, ca detine in-formatii potrivit carora in curtea muzeului s-a tras doua nopti la rand, cu complicitatea paznicilor.

„Daca aceste informatii mi se vor confirma, paznicii vor fi trasi la raspundere. Nu se poate ca oricine sa intre in curtea unei institutii, sa scoata arma si sa traga doar pentru ca asa i-a cerut un paznic. Memorialul Ipotesti nu este hingherie si nici poligon de tragere”, a declarat Contac.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.