Masurile „verzi” ale industriei IT

Liderii mondiali ai pietei de Informatie, Comunicare si Tehnologie (ITC) adopta noi strategii manageriale pentru adaptarea la ecoenergie.
masuri verzi
In cautarea celor mai eficiente si rentabile solutii de contracarare a crizei energetice si a incalzirii globale, marile companii adopta principul conform caruia „tot ce este conectat intr-o retea parteneriala trebuie sa fie ecologic”.

Aplicarea acestui principiu atrage dupa sine o adevarata „revolutie” in tot ceea ce presupune administrarea afacerilor si relatiile cu asociatii si colaboratorii.

Necesitatea adoptarii unor masuri pertinente si cu efecte imediate este confirmata de statistici. Astfel, nivelul emisiilor de dioxid de carbon provenite din industria IT reprezinta 2% din totalul emisiilor planetare si inregistreaza o crestere anuala de sase procente.

Pasiunea pentru jocurile performante, de ultima generatie, pe calculator atrage tot mai multi copii in randul consumatorilor de produse IT, al caror numar se dubleaza, de regula, in fiecare an
Pasiunea pentru jocurile performante, de ultima …

Marile firme din Informatii, Comunicare si Tehnologie iau masuri concrete pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si combaterea crizei energetice
industria IT
Liderii mondiali ai pietei de Informatie, Comunicare si Tehnologie trec pe noi strategii manageriale pentru adaptarea la eco-energie.

In cautarea celor mai eficiente si rentabile solutii de contracarare a crizei energetice si a incalzirii globale, marile companii din domeniul Informatii, Comunicare si Tehnologie (ICT) adopta principiul conform caruia „tot ce este conectat intr-o retea parteneriala trebuie sa fie ecologic”. Ceea ce inseamna o schimbare „revolutionara” in administrarea afacerilor si a relatiilor cu toti asociatii si colaboratorii.

Emisiile poluante pun pe jar Silicon Valley

In conditiile in care totalul emisiilor de dioxid de carbon produse de industria de tehnica de calcul (IT) reprezinta 2% din totalul emisiilor planetare (la egalitate cu industria aviatica) si inregistreaza, anual, o crestere de sase procente a acestui nivel, in anul 2020, in lipsa unor masuri clare de ecologizare a domeniului, se va ajunge la 3% din totalul emisiilor globale. Aceasta perspectiva a pus pe jar intreaga Silicon Valley, sediul californian al industriei mondiale de IT.

Solutii diverse

Intrunite in cadrul Conferintei Fortune Brainstorm Tech, care a avut loc la Half Moon Bay, California, pe 22 iulie, Cisco Systems, Hewlett-Pakard si Sun Microsystems, impreuna cu firma de consultanta in afaceri McKinsey&Co, au discutat despre masurile pe care le aplica, deja, pentru reducerea emisiilor de CO2 si despre dezvoltarea acestora.

La Cisco, utilizarea videoconferintelor aduce economii de pana la 100 milioane de dolari anual si contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, prin limitarea drastica a deplasarilor cu avionul a personalului.
Hewlett-Pakard este prima la reciclarea produselor scoase din uz si la economisirea energiei.

Astfel, pana in 2011, compania va recicla peste un milion de tone de tonere si imprimante si va reduce consumul de electricitate cu peste 25% la PC-uri si cu peste 40% la imprimantele cu laser.

Sun a insistat asupra importantei schimbarii comportamentului publicului, in conditiile in care numarul consumatorilor de produse IT se dubleaza in fiecare an.

„Este important ca acest public larg sa inteleaga ca, daca mai multi oameni inchid computerul cand nu-l utilizeaza, efectul cumulat al acestui comportament va duce la o scadere considerabila a incalzirii globale si a consumului de energie”, a declarat Jonathan Schwartz, presedintele de la Sun, unde se fac investitii de peste 2 miliarde de dolari in cercetare.

Optiunea pentru energia solara

Intel, cel mai mare producator de semiconductoare din lume si inventatorul microcipurilor, investeste 25 de milioane de dolari in Spectra Watt, prima sa fabrica de celule solare, utilizate la panourile fotovoltaice, tot mai solicitate pe piata energetica.

„Industria solara care incepe acum este similara industriei revolutionare de microcipuri din 1970”, a precizat, intr-o declaratie, Andrew Wilson, directorul de la Spectra Watt. Intel intentioneaza sa dezvolte parteneriate intre companiile IT si sectorul producatorilor de energie curata.

In acest scop, IBM si HP i s-au alaturat si si-au anuntat intrarea pe piata parteneriatelor cu producatorii de energie solara.

Printul Charles, un ecologist prea putin convingator

Printul Charles, exasperat
printul charles
La Conferinta European Business Summit din acest an, printul Charles si-a exprimat exasperarea fata de intarzierea UE, in luarea celor mai eficiente masuri de combatere a incalzirii globale si a crizei de energie.

„Am obosit tot repetand ca problemele sunt reale si ca nu mai este timp de pierdut”, a spus printul in fata a peste 2.500 de reprezentanti din 65 de tari ale lumii.

„Trusa de instrumente”

Companiile din domeniul IT au deja in folosinta un set de masuri, pe care il denumesc „Green IT TOOLKIT” („trusa de instrumente”), pentru ecologizarea afacerilor si pe care continua sa il dezvolte.
silicon valley
In „trusa de instrumente” folosita de companii pentru combaterea problemelor climatice si energetice, energia solara se afla in topul optiunilor.

Produsele hardware si software vor fi perfectionate in scopul rentabilizarii energetice.

Se vor dezvolta sisteme inteligente de control si interventie automatizata in cadrul retelelor IT si de comunicare.

Se va investi in educarea si responsabilizarea publicului larg, fata de problemele de mediu, prin deprinderea unor obiceiuri care pot duce la scaderea consumurile energetice.

In educarea copiilor se va urmari combaterea dependentei fata de calculator.

Silicon Valley, un gigant al tehnicii care se „inverzeste”

Nokia promoveaza reciclarea aparatelor uzate

Nokia are centre de colectare in 85 de tari si peste 5.000 de centre de reparat si reconditionat. Un telefon mobil Nokia poate fi reciclat in proportie de 65-80%, iar resturile se pot compactiza si reutiliza in industria constructiilor si la drumuri.

Un sondaj realizat de Nokia, la care au participat 6.500 de oameni, din 13 tari, inclusiv China, India, Indonezia, Germania, SUA si Marea Britanie, releva ca doar 3% din repondenti recicleaza telefoanele mobile. Jumatate nu stiau ca mobilele pot fi reciclate.
reciclarea produselor
„Trebuie ca oamenii sa fie constientizati, prin toate mijloacele de importanta reciclarii, care trebuie sa devina un obicei”, a spus Markus Terho, director cu probleme de mediu la Nokia.

Daca cele trei miliarde de posesori de telefoane mobile ar recicla aceste aparate s-ar economisi 240.000 tone materie prima si s-ar reduce emisiile de CO2 cu echivalentul poluarii produse de patru milioane de masini.

Nokia, un exemplu de urmat, in reciclarea produselor uzate

Jocurile pe calculator pot ucide

Playstation 2 este cel mai bine vandut joc din lume, pe consola dezvoltata de Sony. Din cauza marelui succes inregistrat cu acest joc,super-performant, Compania Sony s-a vazut nevoita sa suplimenteze productia.

Ceea ce a dus la cresterea cererii de materie prima, un metal rar, coltan, care se exploateaza, in conditii foarte dificile din Congo si pe baza caruia se obtine pulberea de tantalum, indispensabila consolelor Playstation 2.

Ridicarea pretului coltanului aduce multi copii congolezi la lucru, in minele din care se exploateaza. Multi dintre ei mor, acolo, din cauza muncii grele, in timp ce in Europa si in America, obiceiul de a omori extraterestrii virtuali, pe Playstation 2, este deja o moda.

1,4 gigatone va fi totalul emisiilor de CO2 din domeniul ICT, in 2020, in lipsa masurilor de ecologizare

Trebuie facute investitii in responsabilizarea comportamentala a consumatorilor de produse electronice. Ei pot contribui la reducerea emisiilor de CO2
Jonathan Schwartz, presedinte la Sun Microsystems

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *