Ministerul Mediului este pe primul loc la contractare de fonduri europene in Europa si Romania, insa este codas la implementare.
Acestea au fost concluziile trase de ministrul mediului, Laszlo Borbely, la o reuniune pe tema implementarii programului operational sectorial de mediu.
„Anul acesta, ministerul a realizat deja cota de contractare, dar stam mai prost cu implementarea. Ar trebui sa atragem fonduri europene de 40 – 50 de milioane de euro pe luna, raportat la numarul si valoarea contractelor pe care le avem semnate, dar nu se intampla asa. Vom trece la retragerea prefinantarii daca beneficiarii primesc banii si nu ii utilizeaza”, a spus ministrul mediului, Laszlo Borbely. Acesta a mai adaugat ca responsabilitatea pentru proasta implementare este a beneficiarilor de proiecte, care sunt autoritatile judetene si locale.
„Din 5,6 miliarde de euro prin proiecte, s-au facut plati efective de 186 milioane de euro. E foarte putin si nu mai e timp de vorbe. Trebuie sa cheltuim acesti bani pana in 2015 si de aceea va rog sa apelati la specialistii AM POS Mediu si ai ministerului, ori de cate ori simtiti ca intampinati obstacole in bunul mers al derularii proiectelor”, le-a spus ministrul beneficiarilor.
Romania dispune, prin POS Mediu, de circa doua miliarde de euro din totalul de 5,6 miliarde euro, pentru a implementa, pana in 2015, in toate judetele tarii, un sistem integrat pentru gestionarea deseurilor si atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deseurile generate, in conditiile in care, la ora actuala, sunt valorificate doar 1%.
Consiliul Fiscal mentiona, in cel mai recent raport, ca Romania avea, la finele anului 2010, o rata de absorbtie a fondurilor europene de 8,6% din bugetul total alocat, mult sub media de 17% a tarilor din regiune. Fondurile Uniunii Europene absorbite de Romania si raportate la numarul de locuitori sunt cele mai mici din UE: 79 euro/cap locuitor fata de 700 euro in Estonia sau 93 euro in Bulgaria.