Mircea Diaconu: „Cetatea din Alba Iulia si Rosia Montana vor fi pe agenda mea”

Mircea Diaconu: „Cetatea din Alba Iulia ?i Ro?ia Montan? vor fi pe agenda mea”
Mircea Diaconu: „Cetatea din Alba Iulia si Rosia Montana vor fi pe agenda mea”
Mircea Diaconu: „Cetatea din Alba Iulia si Rosia Montana vor fi pe agenda mea”

Vineri seara, ministrul Culturii, renumitul actor Mircea Diaconu, s-a aflat in vizita la Alba Iulia. Acesta a sosit in judetul nostru dupa ce a fost intr-o vizita de lucru la cetatile dacice din judetul Hunedoara. La Alba Iulia, acesta a sustinut o conferinta de presa la sediul PNL Alba, alaturi de candidatul USL la Primaria municipiului Alba Iulia, Calin Potor, in care a vorbit despre proiectele, problemele si prioritatile pe care le are ca ministru al Culturii. Printre acestea se regasesc si doua subiecte din judetul Alba: Rosia Montana si Cetatea din Alba Iulia.

Diaconu a precizat ca in cele 6 luni de mandat ale sale, va avea ca prioritati protectia si conservarea cetatilor dacice din Muntii Orastiei si includerea ansamblului monumenal Brancusi de la Targu Jiu si a ceramicii de Horezu in patrimoniul UNESCO, dosar trimis deja la biroul din Paris al UNESCO, vineri dimineata.

Noul ministru al Culturii a declarat ca doreste schimbarea modului de lucru al directiilor de cultura din judet. In acest sens, acesta a cerut deja de la acestea rapoarte de control pentru evaluarea situatiei in care se afla monumentele istorice, de patrimoniu. “Venirea mea in minister nu inseamna o schimbare a personalului angajat – atat din Bucuresti cat si din teritoriu – dar cine nu tine pasul cu mine, pleaca. Doresc o eficientizare a directiilor de cultura din tara, prin comasarea structurilor anexe, birocratice, astfel incat trei judete sa aibe doar un singur secretariat si arhiva. In judete am nevoie de personal activ, nu static”, a precizat ministrul.

In ce priveste proiectul Rosia Monatna, ministrul Culturii i-a dat dreptate presedintelui Basescu, spunand ca trebuie dat un raspuns. “Presedintele tarii a avut perfecta dreptate aici: spuneti odata ceva, ori pe stanga, ori pe dreapta, dar nu o mai tineti atata. Despre asta e vorba si e corect”, a spus Diaconu. El a spus ca nu vrea sa se grabeasca sa se lanseze in discutii foarte amanuntite despre acest proiect, precizand insa ca in aproximativ trei saptamani acest subiect ar putea intra pe agenda sa la minister.

Intrebat ce parere are, ca si cetatean, despre proiectul de la Rosia Montana, Diaconu a raspuns ca este greu sa se puna in aceasta postura, deoarece trebuie sa tina cont de faptul ca “i s-a intamplat accidentul numit ministru”.

“Daca ma intrebati ca pe un om de pe strada, asta pot sa va zic: mie imi plac muntii nostri cum sunt, netaiati, nesparti, nesapati. Mie asa imi plac, ca si cetatean, cu padurile lor pe ei, si nu imi place cand cineva ii toaca, sa zicem”, a spus Diaconu.

El a precizat ca nu poate intra foarte mult in substratul acestui subiect, deoarece la Ministerul Culturii trebuie sa faca arbitraj.
“Nu vreau sa intru in subiectul acesta pentru ca am responsabilitati pe tema aceasta. Eu trebuie sa fac arbitraj la Ministerul Culturii”, a conchis Diaconu.

In ce priveste Cetatea din Alba Iulia, Mircea Diaconu a spus ca este frumos ce s-a facut dar momentan nu stie sumele care s-au investit aici si nu poate sa spuna de ce a costat atat.

Calin Potor, candidatul USL la Primaria Municipiului Alba Iulia, a prezentat in cadrul conferintei de presa un document emis in 23 ianuarie 2012 de Directia Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, semnat de ex-ministrul de atunci, Elena Udrea. Documentul este o nota de constatatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare in proiectul european de reabilitare a Cetatii Alba Carolina, incheiat intre Primaria Municipiului Alba Iulia (beneficiar) si Grup Corint SA (executant).

Potrivit documentului MDRT, „Nerespectarea cerintelor privind asigurarea unui grad adecvat de publicitate si transparenta, echipa de control si verificare stabileste aplicarea unei corectii de 25% din valoarea contractului de lucrari nr. 65145 din 7.10.2010 (…) pentru atribuirea fara lansarea adecvata a unei proceduri competitive, nerespectandu- se principiul transparentei”. O corectie de 5% a fost aplicata „pentru aplicarea unor criterii de calificare si selectie sau a unor factori de evaluare nelegali, considerand ca prin criteriile impuse, beneficiarul a impiedicat anumiti ofertanti potentiali sa participe la procedura de atribuire”. Astfel, Primaria Alba Iulia datoreaza 125.366,93 lei bugetului Uniunii Europene, 19.173,76 lei bugetului national si 35.397,72 lei TVA aferent corectiei financiare.

Documentul, alaturi de alte sesizari, a fost inmanat ministrului Culturii, Mircea Diaconu, care a promis ca va verifica situatia. „Imi plac investitiile, dar nu ma intrebati inca de ce au costat atat. Trebuie sa ma documentez. Va asigur ca am o reputatie de zgarcit. Am in minister o echipa de specialisti in economie, care miros imediat cand bugetele sunt umflate”, a spus Diaconu.

Referindu-se la proiectul „Alba Iulia 2020 – Capitala Culturala Europeana”, Mircea Diaconu a subliniat faptul ca pentru progresul orasului sunt importante, ca la OSCAR, si nominalizarile. Acesta a spus ca este dreptul oricarui oras sa candideze dar autoritatile locale trebuie sa se implice in acest proiect. In acest sens, Diaconu a intrebat: „Teatru? De ce nu aveti inca teatru?”.

In seara de vineri, ministrul Culturii a efectuat si o vizita in Cetatea din Alba Iulia, insotit de lideri ai PNL Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *