Neamt: Braconierii vanati cu sistemul „Big Brother”

Camerele ajuta si la monitorizarea salbaticiunilor din fondul de vanatoare

O asociatie privata isi monitorizeaza fondul de vanatoare cu un sistem de camere video. Investitia este utila pentru autoprotectia impotriva braconierilor, dar si pentru supravegherea animalelor salbatice.

Asociatia „Lupul Cenusiu” a montat sistemul de urmarire pe domeniile din apropierea masivului Ceahlau in urma cu un an. Gestionarii fondului de vanatoare „17 Schit” au luat aceasta decizie dupa ce au descoperit doi barbati campati intr-un cort langa care s-a gasit munitie nefolosita. Desi a existat o reclamatie ca s-ar fi tras cu pusca dupa capre negre, persoanele nu au putut fi acuzate de tentativa de braconaj pentru ca lipsea arma si animalul vanat.
„Am facut atunci o investitie intr-un sistem de monitorizare cu 10 camere video prin care sa urmarim ce se petrece in anumite zone din fondul de vanatoare”, spune Raul Papalicef, vicepresedintele Asociatiei.

Braconierii sunt filati in infrarosu

Gratie sistemului performant, inregistrarea porneste imediat ce senzorii detecteaza miscare in raza de actiune a camerelor.

„Camerele sunt minuscule, au antena si leduri pentru detectarea miscarii, inclusiv pe timp de noapte. Sunt izolate si rezistente de la temperaturi de -20 de grade Celsius pana la 50 de grade”, descrie sistemul Raul Papalicef. Pentru a fi eficiente, camerele au fost amplasate in zone unde pot fi intalnite animale, precum si la terminalele drumurilor, dar sunt mutate periodic pentru a nu fi detectate.

„Au mai trecut oameni in raza camerelor, dar nu aveam motive sa-i acuzam de braconaj, pentru ca nu aveau arme asupra lor. Acest sistem are si rol de monitorizare a fondului cinegetic si ne usureaza munca de supraveghere pe care o efectuam cu personalul”, mai spune vicepresedintele Asociatiei „Lupul Cenusiu”.

O masura de acest gen a fost pusa in practica si in padurile administrate de Romsilva, prin Directia Silvica.

„Avem montate astfel de camere pe raza Ocolului Silvic Roznov, iar scopul este pentru supravegherea fondului cinegetic. Un alt rol este si acela de a observa daca padurile de pe raza ocolului sunt frecventate de braconieri”, spune Viorel Timisescu, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Neamt.

6000 de euro a costat sistemul de supraveghere montat in fondul de vanatoare privat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *