La doar cativa kilometri de Oradea, in Baile 1 Mai – cunoscuta si sub denumirea de „localitatea unde canta broastele si iarna”- se afla Rezervatia Naturala Paraul Peta. Aici poate fi admirat Nufarul termal, care se presupune ca a supravietuit ultimei ere glaciare.
Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai este unic in Europa, potrivit specialistilor.”Aici gasim Nymphaea Lotus Thermalis, nufarul termal, o specie subtropicala care se presupune ca a supravietuit perioadei de glaciatiune, datorita apelor calde ale paraului Peta”, explica biologul Anna Marossy. In lac mai traiesc doua specii rare: pestele „Rosioara lui Racovita” si melcul Melanopsis Parreyssi.
Nufarul termal este o planta cu frunze rotunde plutitoare, cu marginea dintata si rasfranta in sus, dintre care se inalta gingasele flori alb-galbui, cu miros placut parfumat. Interesant este faptul ca florile se deschid seara si se inchid dimineata in jurul orei 10. „Din pacate lacul este prea aglomerat. Nuferii au nevoie de spatiu si din cauza ca nu au suficient nu reusesc sa ajunga la maturitate si putrezesc. Din acest motiv se rastoarna tot echilibrul ecologic al lacului”, a precizat biologul.
Broastele canta iarna
Rezervatia este renumita si pentru ca iarna, datorita apei termale de aproximativ 30 grade Celsius din lac, broastele nu hiberneaza. „Ce este interesant la acest loc unic in lume, este ca broastele nu hiberneaza si chiar si la minus zece grade se aud broastele. Este foarte frumos sa auzi cantecul broastelor cand afara este zapada”, marturiseste Anna Marossy.
Nufarul termal poate fi zarit si in lacurile cu apa termala amenajate in statiunea Baile Felix. „In Baile Felix au mai fost aduse alte doua specii de nuferi, Nufarul alb si Lotusul Indian, acesta din urma fiind o specie adusa din Asia de S-E”, spune biologul.
Cel mai vechi strand cu valuri
Statiunile sunt cunoscute mai ales datorita apelor termale si a namolului sapropelic extras din lacul din Baile 1 Mai, utilizate in tratarea unor afectiuni reumatismale, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si afectiuni ginecologice. In statiunea 1 mai se gaseste si Strandul cu valuri, cel mai vechi din Romania. Valurile sunt produse de un motor construit de ingineri austrieci in jurul anului 1835.