Pe 5 mai, Bucurestiul va „intrerupe” aerul respirabil

De Ziua Mondiala a Astmului, bucurestenii sunt rugati sa isi tina respiratia cateva zeci de secunde.
astm
Panica, ideea de a fi diferit de ceilalti, dificultatile de respirare, senzatia de sufocare, toate acestea sunt neplacerile pe care trebuie sa le infrunte zilnic un bolnav de astm bronsic. Prin asta trec zilnic intre 4 si 6% dintre romani (un roman din 20 este bolnav de astm) si peste 300 de milioane de oameni din toata lumea.

„Astmul este o boala cronica, nu una sezoniera, care poate ajunge, prin evolutie, la o boala invalidanta si variabila”, a precizat prof. dr. Florin Mihaltan, joi, la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti. Tot mai multi romani ajung la medic acuzand simptome de sufocare, desi majoritatea deceselor cauzate de astm pot fi prevenite.

Potrivit medicilor, cele mai frecvente cuvinte folosite de bolnavi pentru a descrie starea lor sunt „lipsa de aer, sufocarea si frica”.

Manifestarile prilejuite de Ziua Mondiala a Astmului se vor desfasura incepand cu ora 16.00, in parcul Herastrau, la intrarea Charles de Gaulle, si se adreseaza atat bolnavilor de astm, cat si persoanelor sanatoase. De cateva zile, in Capitala s-au afisat afise cu mesajul „Din cauza unor lucrari la sistemul de ventilatie urbana, Regia Autonoma a Aerului Respirabil anunta intreruperea aerului respirabil in Capitala”, pentru a sensibiliza opinia publica. Pentru a simti ce inseamna sa fii astmatic, participantii vor umfla cele 3.000 de baloane puse la dispozitie pentru acest „exercitiu”. Bucurestenii interesati vor efectua gratuit teste de spirometrie, ce constau in masurarea cantitatii de aer pe care o persoana le inspira si le expira intr-un interval de timp, dar vor primi si sfaturi medicale.

Ce inseamna de fapt astmul si cum se manifesta? Astmul este o afectiune a plamanilor ce indica probleme respiratorii, cum ar fi lipsa de aer, respiratie suierata, tuse si apasare in piept. Medicii de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” spun ca factorii favorizanti sunt genetici sau de mediu, adica agentii de poluare, parul de pisica, mucegaiul ori praful. Ei sustin ca orice persoana care sufera de astm poate duce o viata perfect normala daca urmeaza tratamentul corect.

„In Romania, doi-trei copii dintr-o sala de clasa cu 30 de elevi au astm”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, de la Institutul de Pneumologie din Bucuresti. Cu toate acestea, statul roman nu este cel mai expus la „imbolnavirea populatiei” cu astm bronsic. Doar in Europa 30 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune, iar cea mai grava situatie s-a inregistrat in Marea Britanie. In Europa de Vest, o persoana moare la fiecare ora din cauza astmului bronsic tratat necorespunzator.

Initiativa campaniei apartine companiei AstraZeneca, in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Primaria Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Asistenta Sociala, Protectia Copilului a Sectorului 1 si Inspectoratul Scolar al Sectorului 1.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *