Carbonul negru, un component principal al cenusii, joaca un rol cu mult mai important in incalzirea globala decat s-a estimat anterior de catre oamenii de stiinta. Acestia plaseaza carbonul negru ca fiind al doilea mare contributor la incalzirea globala, dupa dioxidul de carbon.
„Avem un lucru in plus care ne ingrijoreaza„, spune Veerabhadran Ramanathan, profesor al Institutului de Oceanografie al Universitatii din San Diego, co-autor al acestui studiu. „Credeam ca incalzirea globala se datoreaza in mare parte emisiilor de dioxid de carbon. Acum stim ca mai exista un vinovat.”
Carbonul negru e produs din combustia incompleta a lemnului, biomasei (reziduuri in urma recoltelor) si a carburantilor fosili.
Ramanathan, impreuna cu Greg Carmichael, de la Universitatea din Iowa, au combinat datele obtinute prin satelit cu cele obtinute din observatii aeriene si de la fata locului pentru a schita o imagine globala a efectelor pe care emisiile de carbon negru le produc.
Carbonul negru absoarbe radiatiile solare, incalzind atmosfera. Cercetatorii au calculat acest efect ca avand 0.9 wati/m2, imediat dupa valoarea dioxidului de carbon de 1.66 ; ceea ce este cu mult mai mare decat cei 0.2-0.4 w/m2 estimati de Consiliul Interguvernamental asupra Schimbarii Climatice al ONU.
Profesorul Ramanathan afirma ca reducerea emisiilor de carbon negru e o posibilitate reala, din vreme ce durata de viata a acestuia in atmosfera e scurta, „de ordinul zecilor de zile sau mai putin”.
El face un studiu in India referitor la cat de eficiente ca pret sunt centralele pe baza de biogaz, incurajand folosirea in sate a cuptoarelor pe baza de energie solara in arderii biomasei.
Sursa: Scidev