Peste doua millioane de pungi de plastic inlocuite de „Sacosa de panza” in primul an de activitate

Anul 2010 a reprezentat un inceput bun pentru „Sacosa de panza”, un proiect social initiat de ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, ce ofera o alternativa ecologica pungilor de plastic. Acesta a implinit in octombrie un an de existenta, an in care a crescut, a adunat multi sustinatori si a incercat sa-si faca auzita vocea si mesajul ecologic.
Mesajul este simplu – pungile de plastic sunt extrem de daunatoare mediului, iar initiatorii proiectului au dorit sa arate ca exista alternative naturale. Astfel a aparut „Sacosa de panza”, ce reprezinta insa mai mult decat un inlocuitor pentru pungile de plastic. Ea este in acelasi timp o sansa oferita unor oameni aflati in mare dificultate, persoane marginalizate sau cu dizabilitati fizice, carora li se ofera un loc de munca si sprijin in reintegrarea pe piata muncii. Atelierul de croitorie are la baza principii de functionare prietenoase mediului inconjurator, sacosele fiind realizate din materiale locale, naturale (bumbac atestat organic, o tesatura cruda, nefinisata, imprimeu cu cerneala pe baza de apa, etichete din hartie reciclata) si fara deseuri. Proiectul imbina astfel latura de mediu cu cea sociala, respectand principiile unei dezvoltari durabile.
„Sacosa de panza” a aniversat recent un an si trei luni de existenta, si se mandreste cu o serie de realizari importante pentru un proiect pilot: 15.000 de sacose vandute, ceea ce inseamna 2.160.000 de pungi de plastic indepartate din mediu (daca fiecare sacosa inlocuieste, in timp, minim trei pungi de plastic); opt persoane in dificultate ajutate; peste 20.000 persoane atinse prin mesajele si atelierele educationale realizate.

Tot in 2010 au fost lansate doua modele noi, latura educationala beneficiind si ea de imbunatatiri si noi abordari. Design-ul aparte al sacoselor reprezinta o alta particularitate a proiectului, ce promoveaza o atitudine ecologica si responsabila intr-un mod atractiv si inovativ.
Astfel, primul an de existenta a „Sacosei de panza” a fost unul plin de reusite, dar si de incercari, iar planurile pentru viitor sunt cel putin la fel de mari.

Proiectul isi propune ca in 2011 sa creasca si mai mult si sa depaseasca rezultatele anului precedent: se doreste extinderea acestuia, cresterea numarului de sacose vandute si a numarului de persoane ajutate, lansarea de noi produse, dar si a unor campanii educationale puternice, care sa promoveze mesajul social si ecologic.
Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite pe site-ul ViitorPlus (www.viitorplus.ro/sacosadepanza), pe pagina de Facebook si pe blog (www.sacosadepanza.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *