Un incident aparent minor, provocat de un producator de produse clorosodice din Alba, a dus la moartea unui numar semnificativ de pesti din apele raului Mures.
poluare in alba
La sfarsitul saptamanii trecute, societatea UPSOM Ocna Mures a fost amendata de autoritatile de mediu pentru poluare accidentala cu tulbureala de steril. Dupa ce au aplicat sanctiunea de 40.000 de lei, responsabilii au dat asigurari ca nu este vorba despre un incident major si ca poluarea a fost stopata in scurt timp
prin prin blindarea conductei de evacuare in raul Mures.

In cursul zilei de marti, insa, Asociatia Pescarilor sportivi din Alba a reclamt insa faptul ca poluarea a fost de proportii semnificative. Pescarii au pus la dispozitie fotografii cu pesti morti de dimensiuni destul de mari, dar si cu apele albe ale Muresului, la confluenta cu Sebesul, la intrare in Alba – Iulia, adica la zeci de kilometri de la sursa de poluare.

Apele au purtat substantele poluante

Rezultatele primelor analize, date azi publicitatii de reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba, par sa confirme acuzatiile pescarilor. Laboratorul de Stat din cadrul DSVSA Alba a aratat ca la punctul de confluenta a Muresului cu Sebesul, valorile de poluare a apei erau aproape egale cu cele din zona Ocna Mures. Desi au parcurs zeci de kilometri, la iesirea din Alba Iulia apele aveau in continuare un pH extrem de ridicat, de 8,7. Au fost de asemenea inregistrate depasiri importante si la alti indicatori de substante poluante: clorura de sodiu, nitriti si nitrati.

Valorile ridicate ale clorurilor si alcalinitatii explica deja mortalitatea piscicola inregistrata. Raportul referitor la analizele efectuate la pestii morti este asteptat sa fie facut public zilele urmatoare.
Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here