Primul parc de energie verde cu „retele inteligente“

Primul parc de energie verde cu „retele inteligente“

Tehnologia de tip Smart Grid de la Parcul Industrial Ghimbav este prima aplicatie civila a companiei americane Lockheed Martin in mediul privat in Romania, investitia fiind sustinuta de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti

ICCO Grup a inaugurat in Parcul Industrial de la Ghimbav primul proiect privat de tip Retea Inteligenta din Romania. In cadrul acestui proiect, ICCO va dezvolta un sistem energetic cu panouri fotovoltaice care va genera, intr-o prima etapa, 4,8 megawati, iar in a doua etapa, inca 7 MW, asigurind o mare parte din energia necesara functionarii parcului. Proiectul promoveaza energia verde folosind o tehnologie de tip Smart Grid (Retea inteligenta), care va monitoriza productia de energie electrica si va furniza operatorului de retea, in timp real, informatii ce vor permite echilibrarea productiei, a consumului si a calitatii energiei furnizate. Tehnologia de tip Smart Grid de la Parcul Industrial Ghimbav este prima aplicatie civila a companiei americane Lockheed Martin, in mediul privat in Romania, investitia fiind sustinuta de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

Una din cele mai extinse zone de „energie verde“

ICCO Grup va pune in functiune, in Parcul Industrial de la Ghimbav, primul parc cu panouri fotovoltaice din Romania, ce foloseste o tehnologie de tip Smart Grid (Retea Inteligenta). Potrivit presedintelui ICCO Grup, Calin Costan, in prima faza, pina in octombrie, se vor monta panouri fotovoltaice pe toate cele cinci hale din parcul industrial, pe 50.000 de metri patrati, dar si pe sol, pe o suprafata de un hectar. In a doua etapa, anul viitor, suprafata parcului pe care se vor monta panourile fotovoltaice se va extinde cu inca patru hectare, pe sol. Aceste panouri sint asigurate de doi producatori americani de prestigiu care ofera solutii inovative in domeniu, respectiv TenK Solar si Helios. Monitorizarea productiei si consumul de energie electrica al Parcului Industrial de la Ghimbav va fi realizata printr-o tehnologie Smart Grid, implementata in premiera in Romania de firma americana Lockheed Martin. „Este un proiect in care investim, in total, 15 milioane de dolari, respectiv 12 milioane in aceasta etapa si trei milioane anul viitor. Vom crea, pina in 2013, un sistem revolutionar de producere si distributie a energiei care va aduce, pe de-o parte, o economie la factura la energie, dar si o reducere a impactului asupra mediului. Acesta este unul dintre primele proiecte de parcuri fotovoltaice din Romania, iar echipele ICCO si Lockheed Martin l-au finalizat in timp record“, a declarat presedintele grupului ICCO, Calin Costan.

Primul proiect civil al companiei Lockheed in Romania

Aplicatia Lockheed Martin de la Parcul Industrial Ghimbav este primul proiect civil al companiei americane in Romania. El a fost sustinut si promovat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si de Camera de Comert si Industrie Brasov (CCI). „Aceasta este prima aplicatie privata a Smart Grid in Romania si primul proiect comercial al Lockheed in aceasta tara. Multumim presedintelui ICCO, presedintelui Camerei de Comert si primarului municipiului Brasov care au ales sa promoveze o astfel de tehnologie si sa intareasca astfel parteneriatul dintre Statele Unite si Romania“, a declarat Excelenta Sa, Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein.
„Este intr-adevar un program pilot si este cu atit mai important cu cit vine intr-o zona in care trebuie sa promovam dezvoltarea durabila si sa promovam eficienta energetica. In Europa, cam 40% din energie se risipeste, de aceea avem nevoie de asemenea solutii inteligente. Cu Primaria municipiului Brasov ne gindim sa preluam un astfel de model si pentru administratie si sa il extindem, ca si sistem generalizat pentru energie eficienta, in intreg judetul Brasov“, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie, Nicolae Tucunel.
„Problema energiei este o componenta care ma preocupa in mod special. Aceasta investitie de la ICCO poate fi un punct de plecare si un model pe care sa il extindem mai departe in Brasov“, a declarat, la rindul sau, primarul municipiului Brasov, George Scripcaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *