Acest unt este un produs bio, „liber” de chimicale si antibiotice, obtinut din laptele vacutelor crescute in sistem ecologic. Insa, desi e mai bun decat untul conventional, untul bio este totusi o „grasime”. Si trebuie consumat cu moderatie, de trei, patru ori pe saptamana, potrivit cartii „Alimentatia echilibrata a omului sanatos” a doctorului Pavel Chirila.
ISTORIC. Cea mai veche dovada scrisa a existentei untului dateaza de 4.500 de ani: fabricarea acestuia figureaza pe o placa de calcar gravata din epoca sumeriana, potrivit site-ului Agro Alimentar Magazin. Doar doua civilizatii antice nu consumau unt, cea greaca si cea romana, acesta fiind atribuit popoarelor „necivilizate” care ii inconjurau. Influenta culturii romane nu este poate straina de faptul ca la noi untul a ramas „grasimea saracului” pana la sfarsitul Evului Mediu, cand a inceput sa fie cautat pentru masa elitelor.
Sursa: Jurnalul National