Programul „Casa Verde” se aplica primariilor, scolilor si spitalelor

Unitatile administrativ-teritoriale vor fi primele care vor primi bani pentru inlocuirea sistemelor energetice traditionale cu unele alternative, ecologice. Apoi urmeaza asociatiile de proprietari.
nemirschi
Anul trecut, Ministerul Mediului aloca bani asociatiilor de proprietari pentru schimbarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau alte sisteme. Din 2009, pe primul loc vor fi unitatile administrativ-teritoriale si autoritatile centrale si locale. Acestea pot depune proiecte de finantare a sistemelor de incalzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate in administrarea acestora, inclusiv pentru unitatile sanitare, institutiile de invatamant, asezamintele sociale, culturale. Pentru cele doua faze din acest an, Ministerul Mediului a alocat 310 milioane de lei, adica circa 75 de milioane de euro. „Pe langa autoritatile statului, si asociatiile de proprietari vor putea accesa fonduri in acest program, urmand ca tranzactiile sa se faca tot prin intermediul autoritatii locale”, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Nemirschi a prezentat vineri varianta finala a ghidului dupa care va functiona programul „Casa Verde”.

Ministrul sustine ca va fi eliminata notiunea de „instalator acreditat”, iar cei care doresc sa-si instaleze acest gen de sisteme urmeaza sa o faca in baza legii achizitiilor publice, prin licitatie. „Piata este libera. Se va lucra pe sistemul achizitiilor publice, iar in ghid se prevad anumite conditii pe care firmele furnizoare trebuie sa le indeplineasca”, a explicat ministrul.

A doua modificare din ghid este legata de cuantumul finantarii investitiei din banii de la stat. Aceasta a fost crescuta de la 70 la 80 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile. „In urma discutiilor cu partenerii am decis ca vom creste valoarea subventiei acordate de stat, prin Administratia Fondului de Mediu, de la 70 la 80 de procente din totalul cheltuielilor eligibile”, a spus Nemirschi.

In ghid mai sunt prezentate sumele pe care le va primi fiecare autoritate publica. Astfel, municipiile cu mai mult de 100.000 de locuitori vor primi maximum 4 milioane de lei fiecare, cele cu numar de locuitori cuprins intre 50.000 si 100.000 vor primi maximum 3 milioane de lei. Orasele mai mici cu o populatie intre 20.000 si 50.000 vor primi maximum cate doua milioane de lei, localitatile cu minimum trei mii si maximum 20.000 de locuitori vor primi cate un milion maximum, iar asezarile cu mai putin de trei mii de locuitori vor primi maximum 500.000 de lei, potrivit lui Nicolae Nemirschi.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *