Programul „Rabla” incepe de Pasti

Prima de casare devine 4.000 de lei si sunt bani pentru cel putin 16.500 de masini.

Programul „Rabla” ar putea incepe din 25 aprilie, daca guvernul va aproba in sedinta din aceasta saptamana sau de saptamana viitoare actul normativ care sa permita reluarea programului in 2008. Numarul masinilor care vor fi casate in acest an va fi mai mare decat al celor de anul trecut (16.500), iar prima de casare oferita pentru achizitionarea unui autoturism nou creste de la 3.000 de lei, cat a fost in anii precedenti, la 4.000 de lei.

Presedintele Adminis-tra-tiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, a declarat, ieri, pentru „Adevarul”, ca programul privind stimu-larea innoirii parcului na-tional auto va incepe, cel mai probabil, inainte de sfar-situl lunii aprilie. „Noi am pregatit tot ce era nevoie, inclusiv instructiunile si tot ce tine de procedura. Depinde insa de guvern, de cat de repede va aproba actul normativ”, a spus Toti.

Numarul masinilor ar putea creste

In ceea ce priveste nu-ma-rul masinilor care vor putea fi casate in cadrul programului de anul acesta, presedintele AFM spune ca va fi mai mare decat cel de anul trecut.

Pe de alta parte, ministrul mediului, Attila Korodi, a precizat anterior ca, desi planificarea initiala pentru acest an viza casarea a 30.000 de masini – aproape dublu fata de anii anteriori, „deocamdata nu sunt bani decat pentru 16.500”.

Fondurile alocate acestui program ar putea fi suplimentate, insa, odata cu aprobarea taxei de poluare auto, avand in vedere faptul ca suma incasata in 2007 din taxa de prima inmatriculare a depasit 860 milioane de lei. Banii proveniti din taxa auto mergeau, pana acum, la bugetul de stat, fiind considerati taxa fiscala. Prin adoptarea ultimei variante, taxa devine una de mediu, iar fondurile vor intra in bugetul AFM.

Tractoarele, casate incepand din iunie

Parlamentul a adoptat, la inceputul acestui an, o lege prin care programul „Rabla” se extinde, incepand de anul acesta, si pentru tractoare, oferind posibilitatea casarii in 2008 a peste 1.200 de vehicule de acest tip. Astfel, prin aplicarea aceluiasi principiu ca si in cazul autoturismelor, proprietarii de tractoare mai vechi de 12 ani au posibilitatea achizitionarii unui tractor nou, beneficiind de o prima de casare de 17.000 de lei.

Bugetul stabilit pentru programul care vizeaza innoirea parcului national de tractoare este de 21 milioane de lei pe an, fondurile provenind, de asemenea, de la AFM. „Legea, aprobata inainte ca noi sa stabilim bugetul pentru acest an, spune ca trebuie sa ne incadram in bugetul Administratiei”, explica Toti.

„Bugetul pe 2008 ne permite derularea acestui program abia incepand cu jumatatea anului. Pana atunci, noi asteptam banii din taxa de poluare auto, care vor suplimenta considerabil bugetul AFM”, a adaugat presedintele Administratiei. Programul „Rabla” pentru tractoare se desfasoara in doua etape, prima dintre ele pana la data de 25 septembrie, iar a doua – pana in 5 decembrie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *