Programul „Rabla” pentru electrocasnice

1
1138

Retailerii reduc preturile aparatelor pentru cei care aduc „la schimb” produse uzate. Inspirata din industria auto, promotia incurajeaza reciclarea deseurilor electronice. In programul „Rabla”, cine isi aduce masina veche la casat primeste o prima.
rabla pentru electrocasnice
Pana la inceputul lunii mai, cei care vor sa scape de aparatele electronice si electrocasnice vechi le pot preda la magazine. In schimbul lor, consumatorii au ocazia sa-si cumpere televizoare, frigidere sau masini de spalat noi la un un pret redus cu 150 de lei.

La predarea vechiturii in magazine clientul primeste un voucher ce poate fi folosit la achizitionarea noului produs din magazinele Altex sau Media Galaxy.

Promotiile de acest tip, care au rolul sa responsabilizeze consumatorii cu privire la colectarea si reciclarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) s-au desfasurat si anul trecut, la initiativa organizatiilor de mediu.

Electrocasnicele vechi consuma mai multa energie in comparatie cu cele moderne, care dispun de tehnologii eficiente. „Masinile de spalat noi consuma in prezent cu 50% mai putina energie si 60% mai putina apa fata de cele vechi de 20 de ani.

Cele mai performante frigidere consuma doar un sfert din energia necesara functionarii unui frigider din 1990”, spune Gabriela Gean, reprezentantul unuia dintre magazinele de retail.

In plus, prin inlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele de ultima generatie, consumatorii pot reduce valoarea facturilor la energie electrica si apa.

Tinta de colectare, „greu de atins”

Tinta europeana de colectare a DEEE-urilor este de patru kilograme pe cap de locuitor. Anul trecut, in Romania s-au colectat mai putin de 0,5 kilograme DEEE pe cap de locuitor.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat recent ca tinta de colectare propusa de Uniunea Europeana „este greu de atins”. „Nu avem inca salariile nemtilor care-si pot schimba televizorul sau frigiderul o data la cativa ani”, a spus acesta.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.