Programul „Rabla” se extinde

  Pentru a avea succes cu programul, guvernul introduce in schema autoutilitarele si nu mai limiteaza accesul la un singur autoturism.
  program pentru rable
  Dupa ce prima etapa a programului de innoire a parcului auto din acest an a fost un fiasco, autoritatile schimba strategia. Numarul de autoturisme care pot fi achizitionate de o persoana nu mai este limitat la unul singur, iar de la jumatatea lunii iunie pot fi cumparate si autoutilitare usoare de pana la 3,5 tone. Anuntul a fost facut la finele saptamanii trecute de ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, prezent la Constanta.

  El a precizat ca miercuri va introduce in guvern un proiect de ordonanata de urgenta in acest sens. Intrebat cum isi poate achizitiona o persoana mai multe autoturisme prin programul „Rabla”, ministrul mediului a gasit imediat solutia: „Poti sa-ti cumperi o masina veche de la Obor, devii proprietar pentru o zi, si a doua zi te inscrii la -Rabla- si poti sa iei o masina noua care nu polueaza, e simplu, eu vreau doar sa scap de harburi”.

  Firmele vor intra in program abia in toamna

  Un alt element de noutate il reprezinta – pentru etapa a treia, care incepe de la 1 septembrie – faptul ca si persoanele juridice vor avea acces la programul „Rabla”. „Pana aunci insa ar mai fi de parcurs anumite proceduri si luate mai multe aprobari, pentru ca voi aplica o schema de minimis, ajutor de la stat conform discutiilor cu Consiliul Concurentei, altfel nu se poate”, spune Nemirschi. Firmele vor putea astfel achizitiona cate autoturisme doresc, dar si autovehicule usoare.

  Ministrul mediului mai vrea sa convinga Consiliul Concurentei sa aprobe un al patrulea element de noutate, adica „accesul la program prin leasing”. „Din punctul meu de vedere, trebuie sa ne atingem scopul, adica sa scoatem 60.000 rable de pe piata, iar pe mine nu ma intereseaza cine este proprietarul si ce marca are noua masina”, afirma Nemirschi. El este dispus sa puna pariu ca propunerile lui vor fi aprobate. Prima parte a programului „Rabla” a insemnat 11.500 de autoturisme noi intrate pe piata din numarul total de 20.000.

  Nemirschi sustine ca „acesta e un lucru imbucurator pentru ca reprezinta 20% din masinile noi vandute la acest moment pe piata”, fiind practic un ajutor pentru industria auto, care, in primele patru luni a avut, in total, o scadere a vanzarilor pana in jur de 50 la suta.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *