Proiectul de lege privind schimbarile climatice – chestiunea anului electoral in SUA

incalzirea-globala.jpgWASHINGTON – In timp ce democratii s-au straduit sa treaca peste rezistentele decisive in drumul spre dificila aprobare din partea partidului a legislatiei privind incalzirea globala, s-au izbit de o intrebare critica: S-a schimbat climatul politic din 1993 ?

Veteranii celor doua partide isi amintesc clar cand multi dintre membrii democrati ai Congresului, in primele luni ale mandatului lui Clinton, au sustinut introducerea taxei B.T.U. – o noua taxa impusa pe fiecare unitate de energie consumata – dar aceasta a fost ignorata de Senat si vazuta drept instrument de campanie de catre republicani, cei care au ajuns la putere in anul urmator.

“Multi democrati au gresit cu acel vot”, a avertizat reprezentantul statului Ohio, John A. Boehner, liderul Camerei Republicane, care a stabilit masurile privind schimbarea climatica drept problema fundamentala a acestui al o suta unsprezecelea congres.

In cadrul unui congres predispus sa ia in calcul o revizuire a sistemului sanitar, noi cai de a administra sectorul financiar si evolutia imigrarii, dupa ce a aprobat in prealabil o amortizare economica de 787 de miliarde de dolari, se pare ca exista o concurenta serioasa pentru titlul de problema fundamentala.

Dar masurile privind evolutia climei, o prioritate importanta a presedintelui Obama si a presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, vor fi cu siguranta probleme de importanta majora. Grupurile de interese din ambele tabere promit sa se implice in felul cum legislatorii voteaza in favoarea proiectului de lege si sa se opuna vehement celor care actioneaza altfel.

In momentul in care Camera Comunelor a aprobat proiectul de lege, domnul Obama a profitat de ocazie pentru a mari presiunea asupra Senatului, unde legislatia intampina din nou opozitie puternica. Presedintele american distribuise deja textul discursului sau din fiecare sambata, ce insista asupra urgentei de a actiona in domeniul sanatatii in acest an. Dar acesta l-a retras si a inlocuit mesajul cu unul destinat luptei impotriva incalzirii globale.

“Vreau sa felicit Camera Comunelor pentru aprobarea proiectului de lege”, a spus Obama si vreau sa recomand insistent Senatului sa materializeze aceasta oportunitate, sa ne adunam fortele si sa ne ocupam de indatoririle ce ne revin – pentru alegatorii nostri, pentru copiii nostri, pentru creatia lui Dumnezeu si pentru generatiile viitoare.

Sursa: New York Times

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente