Proiectul minier Rosia Montana – ingropat de Justitie

0
591

Curtea de Apel Cluj a mentinut decizia Tribunalului de-a anula certificatul de urbanism 78/2006 emis de CJ Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Deoarece sentinta este irevocabila, proiectul de exploatare a aurului din Apuseni se amana pana cand initiatorii lui vor gasi o alta portita legala de-a-l continua.

Certificatul 78 a fost emis, desi precedentul act similar, din 2004, a fost suspendat irevocabil de instante, dar, datorita lui, procedura de evaluare a impactului asupra mediului, fara de care proiectul nu putea fi autorizat, a putut continua. Documentul a fost depus la Ministerul Mediului si astfel RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului. De asemenea, compania a initiat procedura pentru obtinerea autorizatiei de siguranta a iazului de decatare, schimbarea folosintei terenurilor, modificarea Planului de Urbanism Zonal.

In noiembrie anul trecut, certificatul 78 a fost anulat de Tribunalul Cluj, iar in secunda doi, Ministerul Mediului a suspendat procedura de evaluare a impactului. Ulterior ministrul Korodi Attila a fost dat in judecata de RMGC.

Cele doua ong-uri care s-au luptat in instanta cu CJ Alba si RMGC, Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Miniere si Alburnus Maior, au adus ca argument faptul ca certificatul de urbanism nu contine aria completa a ariilor protejate din Rosia Montana, nu se refera la toate facilitatile industriale pentru care se dorea autorizatie, dar si ca planurile de urbanism ce au dus la eliberarea certificatului au fost declarate ilegale de catre instanta.

Consecinta sentintei Curtii de Apel este aceea ca toate procedurile de autorizare si evaluare vor fi lipsite de efecte juridice.

RMGC are actionar principal (80 la suta) Gabriel Resources (Canada), restul actiunilor fiind detinute de Minvest Deva, companie de stat. Investitorul doreste sa realizeze cea mai mare exploatare de suprafata din Europa folosind tehnologii bazate pe cianuri.
Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.