Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” a preluat stafeta de la Realitatea TV si, cu ajutorul voluntarilor, a plantat 5.000 de plopi in judetul Calarasi, care are cea mai mica suprafata impadurita.
Succesul campaniei postului de televiziune Realitatea TV, „Romania prinde radacini”, desfasurata la sfarsitul lunii trecute, in judete din nordul Moldovei, a determinat Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” sa declanseze o actiune similara, dar in Lunca Dunarii.
Circumscrisa campaniei generale a trustului de presa Realitatea-Catavencu, „Cod Verde”, suita de actiuni a Realitatea TV de reimpadurire a unor zone defrisate in ultimii ani, s-a derulat in perioada 27-31 octombrie in judetele Suceava (Udesti), Neamt (Doljesti) si Bacau (Comanesti). Au fost plantati peste 100.000 de puieti de arbori cu ajutorul a mai mult de 5.000 de voluntari. Printre acestia s-au aflat mai multi politicieni, dar si artisti ori sportivi sau oameni de afaceri.
Sub titlul „Green Camp”, ASDD a desfasurat, la inceputul acestei luni, o actiune similara, in judetul Calarasi. Scopul proiectului a fost imbunatatirea calitatii aerului si a solului prin actiuni de impadurire cu ajutorul voluntarilor. Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” a aflat de studiul Romsilva potrivit caruia „repartizarea padurilor pe teritoriul Romaniei este neuniforma, suprafata acestora fiind deficitara in zona de campie si de lunca”.
Asa a constatat ca printre zonele cu deficit de vegetatie forestiera si disponibilitati de impadurire sunt si Campia Baraganului (cu numai 3,5% grad de impadurire) si Podisul Dobrogei (cu 7,1%). Silvicultorii spun ca indicele optim de impadurire in aceste zone, in care eroziunile si alunecarile de teren sunt frecvente, ar trebui sa fie de 40%. Mai mult, padurile situate in partea de sud a tarii prezinta un grad avansat de vatamare din cauza deficitului hidric si a excesului termic, proprii conditiilor de stepa si silvostepa. Specialistii avertizeaza ca in aceasta regiune se inregistreaza o extindere a procesului de aridizare si o inaintare a silvostepei spre zona de campie forestiera.
Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”, impreuna cu RNP Romsilva si cu institutiile teritoriale care cunosc zona, a identificat o zona de 11 ha de teren aflata in judetul Calarasi, pe malul Dunarii. Acolo voluntarii Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta” au plantat 5.000 de plopi pretabili vegetatiei din zona.
In ultima zi de plantare, voluntarilor li s-au alaturat Andreea Raducan, Dana Savuica, Radu Naum, Zoli Toth (Sistem), reprezentati ai partenerilor si jurnalisti.
„Actiunea noastra are un dublu scop: pe de o parte vom ajuta la stabilizarea solului in Lunca Dunarii intr-o zona inundabila a Dunarii, iar pe de alta parte vom ajuta, prin fiecare copac plantat, la <> carbonului eliminat de masinile noastre. Nu in ultimul rand, voluntarii nostri, majoritatea elevi, ne-au dat o lectie de responsabilitate fata de mediul in care traim”, a declarat Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
Celor 250 de voluntari le-a fost predata, la finalul campaniei, „Lectia deschisa”. Voluntarii au fost elevi din Calarasi, voluntari din Bucuresti si angajati ai Mobexpert. Proiectul a fost sustinut de Energy Holding si de Mobexpert. Calarasi este judetul din Romania cu cea mai mica suprafata impadurita (0,5% din suprafata judetului este impadurita).
Sursa: Cotidianul