Raport: schimbarile climatice vor provoca un milion de decese anual

Raport: schimbarile climatice vor provoca un milion de decese anual

Pana in anul 2030, schimbarile climatice vor provoca, direct sau indirect, moartea a peste un milion de oameni in fiecare an si pierderi materiale de peste 150 de miliarde de dolari. Aceste cifre record au fost prezentate de experti la reuniunea Natiunilor Unite, care se desfasoara in perioada 29 noiembrie-10 decembrie la Cancun. Potrivit documentului, o serie de dezastre ecologice si umanitare vor afecta in special cele mai sarace 50 de tari de pe mapamond, insa Statele Unite vor plati pretul cel mai mare al recuperarii de pe urma catastrofelor ce vor fi provocate de schimbarile climatice. „In mai putin de 20 de ani, aproape toate statele lumii vor deveni extrem de vulnerabile la fenomene meteo extreme din cauza incalzirii accentuate a planetei” – avertizeaza raportul citat de AFP.

Raportul prezentat pe 3 decembrie contine in rezumat concluziile mai multor studii realizate la nivel global si local de diferite organizatii de cercetare in domeniul efectelor schimbarilor climatice si atrage atentia asupra modului in care 184 de tari vor fi afectate in patru domenii principale: sanatatea populatiei, dezastre naturale, economia nationala si mondiala, precum si pierderea biodiversitatii si restrangerea zonelor de habitat cauzate de desertificarea unor regiuni de pe glob. Diverse tarile vor fi afectate disproportionat de efectele gazelor de sera ce provoaca schimbarile climatice. Astfel, in timp ce statele sarace ale lumii vor fi si mai sever afectate de schimbarile climatice, tarile bogate vor continua sa fie principalii poluatori ai planetei si, in lipsa unor masuri adecvate de protectie, pierderile umane vor fi de neimaginat, in jur de un milion de decese annual pana in 2030. O mare parte a populatiei nu se va putea adapta si va fi obligata sa emigreze in zonele unde clima va ramane temperata.

Saleemul Huq, cercetator la Institutul International pentru Mediu si Dezvoltare, cu sediul in Londra, sustine ca, pe baza acestui raport-avertisment, guvernele din lumea intreaga trebuie sa inceapa lupta contra cronometru pentru gasirea unor solutii si alternative la cele mai apocaliptice scenarii. „Iata ca intram intr-una dintre cele mai vulnerabile faze ale existentei umane pe aceasta planeta. Nu avem voie sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam pasiv ca cresterea cu 0,7 grade Celsius a temperaturii prognozata pentru urmatorul deceniu sa se dubleze sau chiar tripleze in urmatorii 20 de ani. Aceasta situatie ar fi un dezastru nu doar pentru intreaga umanitate, ci si pentru toate vietuitoarele de pe Terra” – avertizeaza Hug.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *