Romania, Belgia si Grecia vor trebui sa implementeze integral legislatia europeana cu privire la particulele in suspensie

Romania, Belgia si Grecia vor trebui sa implementeze integral legislatia europeana cu privire la particulele in suspensie

Romania, Belgia si Grecia vor trebui sa implementeze integral legislatia europeana cu privire la particulele in suspensie, care ne predispun la boli pulmonare si de inima.

Cel mai nou raport al Comisiei Europene arata ca principala problema a tarilor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste poluarea o reprezinta si in anul 2008, la fel ca in anii anteriori, nivelul ridicat de particule in suspensie. Acestea sunt prezente in emisiile industriale, in fumul produs de arderea carburantilor si in cel produs de utilizarea aragazului. Principalele riscuri la care se expun cei ce traiesc intr-un mediu cu o concentratie anuala peste limita admisa de particule in suspensie (40 ug/m) sunt astmul, afectiunile cardiovasculare, cu precadere cardiopatia ischemica, cancerul pulmonar si decesul prematur.

Sunt necesare reglementari clare

Depasiri ale concentratiilor admise de particule in suspensie au fost semnalate in 36% din zonele analizate in cadrul raportului Comisiei Europene. Printre zonele cu cele mai mari niveluri de astfel de particule se numara Romania, Belgia si Grecia care stau prost la capitolul reglementarilor cu privire la calitatea aerului. Un alt capitol la care tara noastra se situeaza in topul statelor poluate, alaturi de Bulgaria, Spania, Franta si Portugalia, este nivelul de dioxid de sulf, care provoaca dificultati respiratorii severe. Singura tara din UE cu probleme legate de nivelul periculos de monoxid de carbon este Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *