Romania nu are inca un investitor pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4

Romania nu are inca un investitor pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4

Romania nu are un investitor „clar definitivat” pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Karoly. Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru aceasta investitie, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.
„Deocamdata, decizia este de a continua discutiile pentru atragerea investitorilor in acest proiect”, a afirmat Borbely. Valoarea investitiei in reactoarele 3 si 4, estimata la patru miliarde de euro in 2008, va fi reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata pentru anul 2019.

In alta ordine de idei, Guvernul nu renunta la ideea comasarii principalilor producatori de electricitate si carbune in societatile nationale Electra si Hidroenergetica, dar, in prezent, cea mai mare sansa pentru restructurarea sectorului energetic o are planul de formare a unor complexuri de dimensiuni mai mici. In lunile martie si aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil planul de creare a Electra si Hidroenergetica.
In aceasta situatie, si in urma discutiilor cu Fondul Monetar International, Ministerul Economiei a anuntat ca ia in calcul o solutie alternativa, respectiv formarea unui complex energetic din cele trei complexuri energetice din Oltenia si Societatea Nationala a Lignitului (SNLO) si a altui complex compus din Compania Nationala a Huilei (CNH) si cele doua termocentrale carora le livreaza carbune, respectiv Deva si Paroseni.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente