Nutritionistii recomanda consumul de sare imbogatita cu iod pentru a preveni tulburarile de natura endocrina
Medicii nutritionisti spun ca sarea ajuta la mentinerea volumului lichidelor extracelulare, ceea ce o transforma intr–un aliment indispensabil organismului. „Doza optima este de 5 grame pe zi, considerand inclusiv sarea -ascunsa- in diferitele alimente, deoarece exista sare pana si in fructe”, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic. Specialistul completeaza ca persoanele sanatoase nu trebuie sa se teama de excesul de sare, deoarece organismul are mecanisme complexe de reglare: cresterea concentratiei de sodiu in sange determina eliberarea hormonului numit aldosteron si senzatia de sete, ceea ce duce la eliminarea renala a excesului de sare si apa.
Mai mult, dr. Bilic adauga ca aportul crescut de apa dupa alimentele sarate duce la cresterea diurezei si ajuta la eliminarea excesului de sare, fara a influenta greutatea, „deci sarea nu ingrasa”.In acelasi timp, sarea este bogata in oligoelemente si saruri minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, iod si flor. „Este recomandat sa se consume sare imbogatita cu iod pentru a preveni tulburarile de functionare a glandei tiroide. Sarea de mare este saraca in iod, deoarece acesta se evapora in cursul procesului de cristalizare”, explica dr. Mihaela Bilic. Sarea este prezenta in mod natural in majoritatea alimentelor, de la lapte si pana la carne, si in toate produsele industriale, deoarece ajuta la conservarea indelungata a preparatelor si le imbunatateste gustul. „Datorita acestei raspandiri, nu trebuie sa ne facem probleme in legatura cu aportul de sare, deoarece organismul unui om sanatos va primi suficient sodiu si fara sa punem cu mana noastra -sare in bucate-„, conchide dr. Bilic.
Sursa: Gandul