Semnati petitia online pentru implementarea sistemului „buy-back”

Tot mai multi romani se alatura campaniei anti-PET si spun ca introducerea garantiei pe sticlele din plastic este solutia salvatoare. Semnatarii considera ca sistemul ar putea merge foarte bine si in tara noastra, atata vreme cat alte state l-au implementat cu succes.

Pentru semnarea petitiei online intrati aici gropile de gunoi

Cotidianul „Adevarul” a inceput luna trecuta o campanie ce are drept scop salvarea Romaniei de invazia plasticului, prin introducerea sistemului „buy-back”.

Mormane intregi de PET-uri au cotropit si cele mai salbatice zone ale tarii. Plasticul sufoca apele, campurile si a „urcat” chiar la peste 2.000 de metri altitudine.

In acest context, autoritatile nu fac altceva decat sa ridice din umeri si sa se declare neputincioase. Ecologistii organizeaza nenumarate actiuni de strangere a gunoaielor, dar initiativele lor sunt zadarnicite de indolenta unora care au grija sa-si arunce resturile acolo unde acestea tocmai au fost curatate.

Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor de mediu din tara sustin, cel putin la nivel declarativ, ca introducerea „buy-backului” ar responsabiliza o parte din cetateni.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara, cu cateva zile in urma, ca aceasta garantie de returnare va intra in vigoare in 2010. Ministrul a spus, de asemenea, ca initiativa nu este usor de finalizat, dar ca „o astfel de garantie privind returnarea sticlelor de plastic este necesara”.

Campania trebuie sa inceapa in magazine

Odata cu lansarea campaniei „Adevarul”, de introducere a programului pentru rascumpararea PET-urilor, pe internet a inceput sa circule petitia „Instituirea sistemului -buy-back- pentru sticlele din plastic” (PET), adresata Ministerului Mediului.

Autorul petitiei solicita factorilor cu atributii in politicile de mediu din Romania sa elaboreze o initiativa legislativa prin care sa se instituie sistemul „buy-back”, ce s-a dovedit un adevarat succes in tarile europene unde a fost introdus.

„In linii mari, sistemul ar trebui sa functioneze dupa urmatorul principiu: la achizitionarea oricarei bauturi ambalate in PET, cumparatorul va achita o garantie pentru sticla din plastic, garantie ce va fi primita inapoi de catre cumparator indata ce va returna sticla din plastic goala”, se arata in petitie.

Autorul propune ca, intr-o prima faza, sistemul sa fie implementat in marile lanturi de magazine, iar costurile legate de colectarea, de manipularea, de transportul si de reciclarea sticlelor din plastic goale returnate sa fie suportate in comun de catre marii producatori de PET-uri, de catre Ministerul Mediului si de catre firmele de reciclare ce se vor implica in acest program.

Functioneaza foarte bine in alte tari

Multi romani au semnat deja petitia, vazand, totodata, initiativa ca pe o solutie viabila de schimbare la fata a Romaniei. Unul dintre semnatari, Radu, din Cluj, crede ca aceasta ar fi singura solutie prin care am putea scapa de marea de PET-uri ce sufoca tara.

„Daca se instituie o taxa pe PET care sa poata fi recuperata de utilizatorul final, in doua luni, Romania este curata”, considera si inginerul Dan-Calin Tocaciu. Multi dintre semnatari spun ca sistemul functioneaza cu succes in alte tari.

Semnatarii petitiei dau exemplul altor state

EFICIENT

„Este un sistem foarte bine pus la punct in tarile din Uniunea Europeana. Trebuie sa fie implementat si la noi.” Q Eduard Faier, Asociatia ECO Sud – Vest Romania

CIVILIZATIE

„Este, evident, singura solutie cu sanse de reusita pentru problema PET-urilor in Romania, din moment ce tari cu nivel mult superior de cultura civica si ecologica si cu nivel mult mai ridicat de impunere si respectare a legii au ales aceasta varianta.” Q Radu Mititean, Cluj-Napoca

IMPACT

„O initiativa buna, teoretic usor implementabila, cu impact pozitiv asupra mediului, ce sper ca se va pune in practica realmente, ameliorandu-ne atat ambientul citadin, cat si zonele verzi extravilane.” Q Nelu Neagu, Satu Mare

CURATENIE

„Sistemul functioneaza foarte bine in Norvegia, asa ca nu vad de ce nu putem sa avem curatenie si in Romania.” Q Stoica Adrian, Sola, Norvegia

MOBILIZARE

„Mi se pare o idee super. Poate, in acest fel, drumurile si parcurile noastre nu vor mai fi pline de PET-uri aruncate la intamplare. Este absolut jenant. Am fost in Croatia, o tara care nici macar nu este membra UE. Nu stiu daca este acelasi sistem, dar, in orice caz, curatenia era la rang inalt. Poate ca o sa inteleaga odata si romanii ca, daca vrem o tara curata, trebuie sa o facem noi, fiecare. Nu va cadea din cer!” Q Sorina Paduret, Arad

EXTINDERE

„Implementarea sistemului -buy-back- ar fi utila atat in cazul PET-urilor, cat si in cazul cutiilor metalice.” Q Franciska Polonyi, Timisoara

COSTURI

„Aceasta masura ar trebui implementata imediat in ciuda unor dificultati inerente, cum ar fi costurile mari de rambursare a PET-urilor deja aflate in -circulatie- si pentru care nu a platit nimeni vreo garantie. Am putea avea surpriza sa vedem disparute toate PET-urile care acum se afla peste tot, culese de cetatenii pentru care aceasta activitate ar reprezenta o sursa de venit. Fonduri s-ar putea gasi, cred ca si exista, doar ca acum sunt folosite mult mai ineficient.” Q Ioan Metz-Gruber, Cluj.

Petitia online aici

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *